Spania trimite nave de război în Marea Neagră şi ar putea aduce în zonă şi avioane militare

Spania a luat decizia să trimită nave de război care să se alăture forțelor navale NATO din Mediterana și Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune crește din cauza poziționării armatei ruse la granița cu Ucraina, a declarat joi ministrul Apărării, Margarita Robles.

21 ian. 2022, 08:52
Spania trimite nave de război în Marea Neagră şi ar putea aduce în zonă şi avioane militare

O navă detectoare de mine maritime este deja pe drum, iar o fregată va ajunge în trei sau patru zile, a spus Robles reporterilor. Guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, a spus ea.

„Rusia nu poate spune nici unei țări ce să facă, așa că NATO va proteja și apăra suveranitatea oricărei țări care poate, sau vrea să se alăture NATO”, a mai spus Robles, potrivit Digi24.

Spania preferă un „răspuns exclusiv diplomatic” pentru rezolvarea conflictului, a adăugat ea.Contribuția Spaniei la desfășurarea militară a NATO în Europa de Est vine după ce ministrul de externe Jose Manuel Albares și secretarul de stat american Antony Blinken au discutat marți, în cadrul unei întâlniri la Washington, despre un răspuns coordonat la amenințarea Rusiei față de Ucraina.

Rusia a poziționat zeci de mii de militari la granițele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuiește un nou atac asupra țării pe care a invadat-o în 2014.

Citeşte şi: Alexei Navalnîi a publicat fotografii compromiţătoare din palatul de un miliard de dolari al lui Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin are şi sală de striptease în reşedinţa de la Marea Neagră

Kremlinul neagă că plănuiește un atac, dar spune că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu este îndeplinită o listă de cerințe, inclusiv o promisiune din partea NATO de a nu admite niciodată Ucraina ca membru.

Oficiali occidentali, diplomați și foști oficiali au declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că NATO – creată în 1949 pentru a descuraja amenințarea sovietică – a fost obligată să ia în considerare întăriri care contravin cererii lui Putin, ca alianța să nu se extindă mai departe spre est.

Autoritățile din Danemarca au transmis la rândul lor că vor trimite o fregată în Marea Baltică săptămâna aceasta, iar președintele francez Emmanuel Macron s-a oferit să trimită trupe în România.

Alte decizii privind trupele ar putea fi luate la summit-ul NATO de la Madrid din iunie, au declarat diplomați și oficiali.

Citeşte şi: TRAGEDIE în Ghana. Zeci de victime după explozia unui camion care a devastat un oraş