Specialişti ai DSP şi CAS Buzău vor verifica toate spitalele din judeţ, după cazul copiilor legaţi

Echipe mixte de specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Casei de Asigurări de Sănătate vor face verificări în toate spitalele din judeţ pentru a se asigura că nu mai există situaţii similare celor din Spitalul Judeţean Buzău, unde mai mulţi copii au fost filmaţi legaţi de paturi.

RomaniaTV.net
30 ian. 2013, 15:49
Specialişti ai DSP şi CAS Buzău vor verifica toate spitalele din judeţ, după cazul copiilor legaţi

Subprefectul de Buzău, Vasile Alecu, a anunţat, miercuri, că echipe mixte formate din specialişti din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Casei de Asigurări de Sănătate Buzău vor verifica în perioada următoare activitatea din fiecare spital în parte.

Conform sursei citate, verificările vor fi făcute în toate secţiile spitalelor din Buzău, nu doar în cele de pediatrie.

„Am cerut în şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi (n.r. – miercuri) ca Direcţia de Sănătate Publică şi Casa de Asigurări de Sănătate să facă verificări la toate unităţile sanitare din judeţ. Nu va fi vizată doar activitatea din secţiile de sediatrie, ci din toate secţiile spitalelor pentru a se vedea modul de funcţionare, organizare, condiţii. Azi voi semna un ordin pentru constituirea comisiilor. La următoarea şedinţă de Colegiu Prefectural va fi prezentat raportul în urma acestor controale, care va fi făcut public”, a declarat, miercuri, subprefectul de Buzău, Vasile Alecu.

Decizia a fost luată după ce în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău au fost filmaţi copii legaţi cu feşe de mâini şi de picioare de gratiile paturilor.

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, au fost difuzate, luni, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani, de care nu se ocupă nimeni pe perioada internării.

Preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, Ion Japie, şi Nicolae Enache, şeful Secţiei de Neuropsiahitrie a Spitalului de Neuropsihiatrie pentru copii şi adolescenţi din Buzău şi membru al Colegiului Medicilor, au explicat, marţi, într-o conferinţă de presă comună, că în cazul copiilor legaţi de pa a fost aplicată legea, care prevede că pacienţii cu probleme severe de sănătate mintală pot fi contenţionaţi pe durata intervenţiilor referitoare la stabilirea unui diagnostic sau pe durata administrării tratamentului. Medicul psihiatru Nicolae Enache a susţinut că legarea de paturi a copiilor cu probleme de sănătate mintală este în favoarea lor, pentru că îşi pot face rău.

Conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău susţine că primele concluzii ale anchetei declanşate la Spitalul Judeţean Buzău arată că micuţii care provin din centre de plasament beneficiau de îngrijire medicală corespunzătoare.

Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău, care au luat în discuţie, miercuri, cazul copiilor legaţi de paturi, au anunţat că în prezent sunt vizate de sancţiuni şeful Secţiei de pediatrie şi asistentul şef, acestea putând merge până la desfacerea contractelor de muncă.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Buzău, alte două persoane, angajate ale Spitalului Judeţean Buzău, au fost audiate, miercuri, în cazul copiilor de la Secţia de Pediatrie, legaţi de mâini şi de picioare de gratiile paturilor, în total, de la izbucnirea scandalului la Spitalul Judeţean Buzău, fiind audiate cinci persoane angajate în Spitalul Judeţean Buzău, între care şeful Secţiei de Pediatrie şi asistentul şef al aceleiaşi secţii.

Conform aceloraşi surse, audierile nu i-au vizat până acum pe managerul spitalului sau pe directorul medical.

Cercetările în cazul copiilor legaţi de paturi în Secţia Pediatrie sunt făcute de poliţişti de la Poliţia Municipiului Buzău sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Buzău.