Specialiștii atrag atenția asupra beneficiilor pe care le au nitriții din carnea procesată. Care este cantitatea de mezeluri recomandată

Nitriții au un rol foarte important în prepararea mezelurilor, dar puțini sunt cei care știu că aceștia împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria.

07 oct. 2022, 13:19
Specialiștii atrag atenția asupra beneficiilor pe care le au nitriții din carnea procesată. Care este cantitatea de mezeluri recomandată

La nivel mondial, specialiștii recomandă consumul a 500 de grame de carne roșie pe săptămână. Nutriționiștii indică limitarea consumului de carne procesată la 150g pe săptămână.

Citește și Cum ştim dacă o pâine este sănătoasă şi de calitate. Mihaela Bilic ne spune la ce trebuie să fim atenţi: „Aceste obiective pot fi atinse rapid și ieftin”

Recent, Mihaela Bilic a vorbit despre nitriţii din mezeluri și despre efectele lor pozitive asupra sănătății oamenilor.

”Pastramă, șuncă, salam… sunt produse pe care le consumăm la micul dejun. Gustoase, concentrate în nutrienti și în calorii, mezelurile sunt de fapt o supercarne. În loc să le apreciem, am ajuns să ne temem de ele. Cine a stricat reputația mezelurilor? Nitriții!

Cine sunt nitriții, ce rol au și care sunt efectele asupra sănătății? Pentru a conserva alimentele și în special carnea, oamenii au folosit diferite metode: sărare, fierbere, afumare, uscare. Pe lângă sare, de sute de ani s-a folosit salpetru – un nitrat de sodiu care se transformă în nitriți și permite păstrarea calității cărnii.

Nitriții joacă un rol esențial în prepararea mezelurilor, împiedică dezvoltarea unor bacterii periculoase pentru sănătate cum ar fi botulismul, salmonela și listeria. Pe lângă siguranța alimentară, nitriții blochează oxidarea cărnii și dau o culoare roz produselor fierte tip șuncă sau parizer. Tot nitriții sunt responsabili de aroma plăcută a mezelurilor și le protejează de râncezire. În Europa, utilizarea nitriților este reglementată la o doză maximă de 150 mg nitriți pentru 1kg de produs.

Ce riscuri ridică un consum mare de nitriți? În anumite condiții nitriții se leagă de fierul hemic din carne și formează nitrozamine, compuși cu potențial cancerigen. Studiile medicale au demonstrat legătura dintre consumul de nitriți/nitrați și riscul de cancer colorectal. În consecință, autoritățile sanitare au recomandat reducerea consumului de nitriți din alimente: limitarea cantității de carne procesată la 150g pe săptămână și scăderea consumului de carne roșie la 500 de grame pe săptămână”, declarat Mihaela Bilic, la ProTV.

Citește și Cum afectează fructoza în exces organismul. Mihaela Bilic: „Pe cântar nu avem o greutate de speriat”