Specialiştii explică: se moare DE sau CU coronavirus? De ce se fac atât de puţine autopsii în România

Ligia Barbarii, șefa Laboratorului de Genetică de la Institutul de Medicină Legală, a explicat în ce situații se moare de coronavirus, respectiv cu coronavirus. Reputatul medic a precizat și de ce se fac atât de puține autopsii în România în cazul decedaţilor infectați cu acest virus.

09 aug. 2020, 04:18
Specialiştii explică: se moare DE sau CU coronavirus? De ce se fac atât de puţine autopsii în România

Ligia Barbarii susţine că în România se fac puţine autopsii deoarece ar exista un risc foarte mare pentru cadrele medicale să se infecteze la rândul lor, a explicat medicul.

„Se fac autopsii, dar mai puțin din cauza contagiozității acestui agent patogen al virusului COVID-19. Se fac și din punct de vedere anatomopatologic. Anatomopatologii sunt cei care văd dacă se moare cu Covid sau de Covid. Eu nu am lucrat efectiv, dar din ce apare în literatură, plământul este unul dintre organele cele mai afectate. Fiecare pacient are sensibilitățile lui. Sunt pacienți care au murit prin hemoragii, alții au murit din cauza unor pneumonii virale”, a spus Ligia Barbarii la Antena 3.

A fost descoperit un nou simptom al infecţiei cu noul coronavirus. Ce apare după „degetele COVID”

Întrebată dacă o persoană ce suferă de o boală gravă, în stadiu terminal, infectată  cu coronavirus, ar ajunge mai repede la deces, Ligia Barbarii a răsăuns: „Depinde în ce moment al afectării intervine infecția cu coronavirus. Dacă e un pacient care e într-un stadiu stadiu terminal al unei afecțiuni neoplazice, o suprainfecție cu coronavirus joacă un rol secundar, practic grăbește de la zile până la maximum o lună, două, un destin”.

Un cunoscut jurnalist a făcut infarct şi a murit la spital. Era internat cu Covid 19

Un pacient infectat cu COVID-19, care are sau nu comorbidități (hipertensiune, diabet, etc.), poate să moară de coronavirus.

„O persoană care are o comorbiditate de tipul unei hipertensiuni, un diabet sau o persoană care nu se știe cu comorbidități, COVID-19 poate să developeze aceste comorbidități. Adică dacă individul ar fi trăit 20-30 de ani bine mersi, cu o hipertensiune controlată, cu un tratament medical și cu un diabet controlat, se poate întâmpla ca pacientul să moară în urma unei infecții cu COVID. Deci în aceste cazuri se moare din cauza infecției de coronavirus”, a explicat Liga Barbarii.