Specii de pește care pot conține substanțe otrăvitoare: „Dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator”

Potrivit medicului Florin Roșu, populația trebuie să evite anumite tipuri de pește și să fie atentă la conservele pe care le consumă, pentru că există riscul unor toxiinfecții foarte periculoase.
Alina Costache
27 nov. 2023, 22:50
Specii de pește care pot conține substanțe otrăvitoare: „Dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator”
Specii de pește care pot fi otrăvitoare

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu, a declarat că populația trebuie să evite anumite specii de pește și să aibă grijă la conservele pe care le consumă, deoarece există riscul unor toxiinfecții.

Medicul a atras atenția că în anumite perioade ale anului, mai multe specii de pește și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare, persistente inclusiv după gătire, și a spus că peștii cu aceste toxine nu arată rău, nu miros urât și nici nu au un gust schimbat.

Citește și: Ce conține peștele pangasius, consumat de pacienții spitalului Murgeni. Poate face mai mult rău decât bine

Uneori, gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug aceste toxine și prin urmare, otrăvirea este inevitabilă.

„Acest fapt este întâlnit mai ales la peştii din regiunile tropicală şi subtropicală. Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii.

Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori. În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (…) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, a precizat dr. Florin Roşu.

Acesta a avertizat cu privire la riscurile apariției deshidratărilor puternice, menționând că mai ales în cazul bătrânilor și al copiilor, acest lucru influențează negativ starea de sănătate, putând duce și la deces.

Citește și: Cum ne poate îmbolnăvi consumul de pește. În ce condiții devine periculoasă și poate duce chiar și la deces

Persoanele care suspectează apariția unor toxiinfecții alimentare trebuie să se prezinte de urgență la spital și să le spună medicilor ce alimente au consumat, astfel încât tratamentul să fie inițiat precoce și să se prevină internarea la Terapie Intensivă.

Potrivit medicului Florin Roșu, pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, internați săptămâna trecută la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au fost externați luni. La internare, pacienții prezentau simptomatologie care ridica suspiciune înaltă de toxiinfecție alimentară, iar pe parcursul internării ei au fost monitorizați și tratați de o echipă multidisciplinară, formată din medic cu specialitatea Boli Infecțioase, medic de Terapie Intensivă și medic gastroenterolog, toți pacienții continuând și tratamentul cronic psihiatric.

Analizele parţiale realizate pe probe din mâncarea servită pacienţilor de la Spitalul Murgeni, unde trei pacienţi au murit şi alţi 23 au ajuns la spital, arată că probele trimise nu erau contaminate

Rezultatele parţiale ale analizelor primite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui pe probele de alimente trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică, în urma decesului a trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni şi a îmbolnăvirii altor 23 ,sunt negative, atât în ceea ce priveşte bacteriile, cât şi pesticidele sau toxinele. DSVSA mai are de primit rezultate definitive ale analizelor bacteriologice.

„Am primit rezultate parţiale astăzi, toate buletinele sunt negative la analizele pe care noi le-am solicitat. Pentru toate cele şase sortimente de conservă de peşte am cerut analize pentru clostridium botulinum, toxină botulinică, mercur, pesticide şi histamine şi au ieşit negative. Am mai trimis ingrediente –  borş ţărănesc, alimente care au intrat în meniurile anterioare zilei în care a avut loc îmbolnăvirea – şi acestea sunt negative”, a declarat luni după amiază, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu.

Acesta a precizat că DSVSA Vaslui urmează să primească şi buletinele definitive. Săptămâna trecută, miercuri şi în noaptea de miercuri spre joi, inspectori din domeniul sanitar-veterinar au făcut controale la mănăstirea Floreşti din judeţul Vaslui şi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, după ce trei pacienţi au murit şi alţi 23 au ajuns la spitale, cu toţii acuzând simptome digestive. Bolnavilor li s-a servit mâncare din peşte trimisă de mănăstire către unitatea sanitară. Mănăstirea a primit amendă pentru că nu avea dreptul de a presta activităţi de preparare a mâncării şi de  a presta activităţi de catering.

DailyBusiness
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
Spynews
Cod galben de caniculă emis de ANM pentru 26 de județe! Mercurul din termometre va urca până la 36 de grade
Bzi.ro
Iulia Albu are casă de 1,2 milioane de euro, dar mobila e reciclată! „Unele piese le-am găsit la gunoi!”
Fanatik.ro
Marian Golea știe pentru ce zodii urmează o lună perfectă: „Totul le merge perfect”
Capital.ro
Ion Iliescu, în agonie. Medicii l-au trecut pe aparate. Breaking News!
Playtech.ro
Români lăsați fără aur la vamă în Bulgaria: „Vameșii au zis că e o lege nouă, ai voie doar cu 5 grame”
DailyBusiness
Bacalaureat 2025: A început proba la Limba română pentru peste 100.000 de elevi
Adevarul
Se pregătește America să lovească instalația nucleară Fordo din Iran? Mișcările militare care sugerează o posibilă escaladare
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Lino Golden și soția lui, Delia, s-au despărțit? Semnele care arată că cei doi foști concurenți de la Power Couple au probleme în relație
Spynews
De ce este considerat un erou pilotul avionului prăbușit în India. Cum ar fi reușit să evite cu prețul vieții o catastrofă
Evz.ro
Zile fierbinți, nopți sufocante: România, prinsă în valul de caniculă. Prognoza meteo actualizată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Cum arată acum Mariana Bitang, la 62 de ani! Apariție rarisimă a „Doamnei de Aur” a gimnasticii românești
kanald.ro
O familie de ucraineni a fost ucisă de o rachetă iraniană. Aceștia veniseră în țară pentru a-și trata fetița bolnavă de cancer
Cancan.ro
Cum a apărut îmbrăcată această tânără din Iași la Bacalaureat. Colegii au crezut că vine direct din club
Playsport.ro
De ce spune o jurnalistă celebră din SUA că după ce a vizitat toată Europa s-ar întoarce doar în Bucureşti şi...
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. Vocea sa a fost și va rămâne inconfundabilă. A fost iubit de toți românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Sandra Izbașa la 35 de ani. Campioana s-a retras de mai bine de un deceniu
stirilekanald.ro
Profesoară de 30 de ani, arestată după ce a sedus un elev de 15 ani! Ar fi întreținut relații intime cu minorul chiar în incinta școlii
Horoscop zilnic, 20 iunie 2025. Patru zodii vor avea parte de usi deschise pe toate planurile. Ziua de vineri vine cu schimbari importante
MediaFlux
Cerere scrisă pentru pagini de internet. Accesul va fi blocat!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Limitele delicate ale consimțământului în societatea românească contemporană