Spectacol în Brazilia. Susținătorii lui Lula cântă, dansează și plâng, după ce l-a învins pe Bolsonaro (VIDEO)

A început petrecerea în Brazilia, după numărarea a 99% dintre voturile exprimate. Lula ar fi câștigat alegerile în fața președintelui în exercițiu, Jair Bolsonaro.

31 oct. 2022, 11:21
Spectacol în Brazilia. Susținătorii lui Lula cântă, dansează și plâng, după ce l-a învins pe Bolsonaro (VIDEO)

Val de euforie în Brazilia, după numărarea a 99% dintre voturi. Votanții controversatului Luiz Inacio Lula da Silva, care ar fi câștigat alegerile „la mustață”, au ieșit în stradă. Fanii lui Lula, fost deținut, condamnat pentru luare de mită, au dansat, au cântat, au țipat pe străzi, au plâns și au prezentat jocuri de lumini în cinstea victoriei anunțate în presa din Occident.

După ce s-au numărat 98,8% dintre voturi, Lula figurează cu 50,8% dintre voturi, iar celălalt candidat controversat, președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro, ar avea 49,2%. Președintele SUA, Joe Biden și președintele Franței, Emmanuel Macron, deja l-au felicitat pe Lula pentru victorie. De partea cealaltă, Bolsonaro nu și-a recunoscut încă înfrângerea, semn că ar putea contesta rezultatul alegerilor.

Lula este considerat un apropiat al Occidentului – SUA și Europa, în timp ce Bolsonaro este un aliat asumat al celuilalt bloc, al statelor BRICS, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Discursul lui Lula pentru cetățenii din Brazilia

El a vorbit aseară despre „reconstrucția” Braziliei.

„Mă consider un candidat care-și propune reconstrucția politicii Braziliei, pentru că ei (n.r. –  rivalii) au încercat să mă îngroape de viu. Acum sunt aici, pentru guvern și țară, revenit dintr-o situație dificilă. 

Dar cu ajutorul oamenilor, vom găsi o soluție pentru țară, să revenim la democrație, pace, pentru a ne sprijini părinții familiile, pentru a construi lumea de care Brazilia are nevoie. 

Aceasta nu este victoria mea, a Partidului Muncitoresc sau a partidelor care m-au susținut în campanie. Este o victorie imensă pentru mișcarea democratică, care înseamnă mai mult decât partidele politice, interesele individuale sau ideologii”, a declarat, printre altele, Lula.

Alegerea lui Lula vine după o campania electorală în care doi candidaţi s-a insultat grav. Bolsonaro l-a numit pe Lula „hoţ”, „fost deţinut”, „alcoolic”, „ruşine naţională”. Acesta din urmă a reacţionat: „pedofil”, „canibal”, „mic dictator”.

Cele două tabere din Brazilia, bazinele electorale, sunt foarte active. În septembrie, milioane de cetățeni au ieșit pe străzi, pentru a-l susține pe Jair Bolsonaro, candidatul tradiționalist – VEZI AICI imaginile impresionante de la mitingurile pro-Bolsonaro.