Speranţa de viaţă în Suedia a SCĂZUT pentru prima oară în ultimii 100 de ani din cauza coronavirusului

Speranţa de viaţă în Suedia este în scădere din cauza pandemiei de coronavirus, după cum susţin experţii agenţiei suedeze de statistică. În acest condiţii, încrederea suedezilor în strategia de "imunitate de turmă" începe să se diminueze deoarece sistemul de sănătate se confruntă cu o creştere a numărului de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

26 nov. 2020, 17:52
Speranţa de viaţă în Suedia a SCĂZUT pentru prima oară în ultimii 100 de ani din cauza coronavirusului
Speranţa de viaţă în Suedia a SCĂZUT din cauza coronavirusului

„Vârsta medie a crescut constant în Suedia din 1900 până în 2019. Este evident acum că aceasta este în scădere”, se arată într-un comunicat la Institutului suedez de statitiscă, conform Bloomberg.

Spre deosebire de celelalte ţări nordice, Suedia s-a confruntat cu o rată de mortalitate din cauza noului coronavirus, în special în centrele de îngrijire a bătrânilor.

Citeşte şi: Suedia anunţă noi măsuri pentru a controla pandemia. Liceele vor putea desfăşura cursuri online

Decizia autorităţilor sanitare de a nu impune măsuri de carantinare a stârnit controverse. Recent, au fost impuse restricţii pentru a limita interaţiunile şi a diminua răspândirea noului coronavirus.

Citeşte şi: Suedia impune restricţii privind adunările publice, în timp ce valul al doilea de Covid 19 ia amploare

Coronavirusul scade speranţa de viaţă în Suedia

Speranţa de viaţă în Suedia, în cazul bărbaţilor, a scăzut de la 81,3 la 80,8 ani în luna august, arată statisticile. În cazul femeilor, speranţa de viaţă a scăzut de la 84,7 la 84,4 ani.

În funcţie de evoluţia pandemiei, Agenţia suedeză de Statistică estimează că infecţiile cu noul coronavirus „vor scădea speranţa de viaţă în acest an”.

Citeşte şi: Mesajul unui medic român din Suedia către Dan Bittman. „Modelul suedez nu e să trăieşti normal şi să te infectezi la liber!”

De asemenea, autorităţile suedeze au mai raportat că 209 pacienţi cu COVID-19  se aflau miercuri internaţi la Terapie Intensivă, cu 16 mai mulţi decât în ziua precedentă.

Mortalitatea din cauza COVID-19 în Suedia

Suedia a înregistrat aproape 63 de decese la 100.000 de locuitori din cauza noului coronavirus (COVID-19),  prin comparaţie cu 6 în Norvegia, 14 în Danemarca şi 7 în Finlanda.

Un sondaj citat de Bloomberg arată că 82% dintre suedezi se tem că sistemul sanitar poate intra în colaps din cauza infecţiilor cu coronavirus. De altfel, încrederea în autorităţile care combat răspândirea virusului a ajuns de la 55% în octombrie la 42% în noiembrie, conform Businessmagazin.

Între timp, 44% dintre suedezi se tem că autorităţile nu au lansat suficient de multe măsuri de controlare a numărului de cazuri, comparativ cu 31% luna trecută.