Spioană rusă care lucra la ambasada SUA de la Moscova, descoperită după 10 ani

Agenţia americană de contraspionaj americani au descoperit că o spioană rusă a lucrat la ambasada SUA de la Moscova timp de mai bine de 10 ani înainte de a fi descoperită, scrie The Guardian, preluat de News.ro.

RomaniaTV.net
03 aug. 2018, 07:22
Spioană rusă care lucra la ambasada SUA de la Moscova, descoperită după 10 ani

Femeia rusă a fost angajată de serviciile secrete americane şi ar fi avut acces la sistemele de intranet şi email ale serviciilor, ceea ce i-ar fi oferit acces la informaţii confidenţiale, cum ar fi programul preşedintelui şi al vicepreşedintelui.

Femeia a lucrat timp de mai mulţi ani pentru serviciile secrete înainte să fie descoperite activităţi suspecte în 2016.

Ea ar fi avut întâlniri regulate şi neautorizate cu membri ai FSB, serviciile de securitate ale Rusiei.

Conform The Guardian, totul s-ar fi aflat în ianuarie 2017, însă serviciile secrete nu au declanşat o anchetă. În schimb, au decis să o demită discret câteva luni mai târziu.

O sursă din serviciile secrete a declarat pentru The Guardian că femeia a fost dată afară în vara lui 2017, la scurt timp înaintea unor expulzări ale mai multor membri ai ambasadei cerute de Kremlin, după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni asupra Rusiei.

Ordinul de a înlătura 750 de membri ai staff-ului de la ambasadă ar fi fost o acoperire pentru demiterea femeii.

Într-un comunicat privind situaţia, serviciile secrete au precizat: „Serviciile Secrete ale SUA sunt conştiente că toţi membrii străini (Foreign Service Nationals – FSN) pot ajunge sub influenţa serviciilor secrete străine. Mai ales în Rusia. Astfel, toţi membrii din străinătate sunt gestionaţi corespunzător pentru a ne asigura că interesele Serviciilor Secrete şi ale Statelor Unite sunt protejate tot timpul. Drept urmare, sarcinile lor sunt limitate la traduceri, interpretări, ghidare culturală, întâlniri şi susţinere administrativă”.

În comunicat, se adaugă: „Cei din Moscova au trebuit să ajute ambasada prin a contacta guvernul rus, inclusiv Serviciile de Securitate Federale ale Rusiei (FSB), Ministerul Rus de Interne (MVD) şi Serviciile de Protecţie Federală din Rusia (FSO) în interesul Serviciilor Secrete. În niciun moment, în niciun birou al Serviciilor Secrete ale SUA, nu au primit aceşti membri informaţii privind securitatea naţională”.