Spionaj şi scurgeri de informaţii la Vatican: asistentul Papei Benedict a fost arestat

Asistentul Papei Benedict a fost arestat la Vatican având în mod ilegal asupra sa documente secrete, în cadrul unei anchete a Jandarmeriei Cetăţii asupra unei scurgeri stânjenitoare de informaţii, relatează pagina online a agenţiei italiene AGI.

RomaniaTV.net
25 mai 2012, 14:01

Întrebat de jurnalişti în acest sens, preotul Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, a declarat că „ancheta lansată de Jandarmeria Vaticanului, conform instrucţiunilor Comisiei Cardinalilor şi sub conducerea Promotorului Justiţiei în Vatican (procuror), a permis localizarea unei prsoane (aflată) în posesia ilegală a unor documente confidenţiale”.

„Această persoană se află în prezent la dispoziţia magistraturii Cetăţii, în vederea unor aprofundări ulterioare”, a precizat Lombardi.

Persoana arestată în cadrul anchetei privind scurgerile de informaţii de la Vatican este majordomul personal al Papei Benedict al XVI-lea, relatează pagina online a agenţiei italiene AGI.

Potrivit sursei citate, ancheta Jandarmeriei Vaticanului a condus la apartamentul lui Paolo Gabriele, majordomul personal al Papei Benedict.

Bărbatul, care are aproximativ 40 de ani, lucrează ca asistent în apartamentul pontifical de şase ani, după ce fusese asistent al prefectului Casei Pontificale, monseniorul James Harwey.

Paolo Gabriele a ajuns în atenţia autorităţilor ecleziastice catolice în cadrul anchetei declanşate de Comisia Cardinalilor privind scurgeri de informaţii despre activităţile private ale Papei Benedict.

Deocamdată, nu se ştie dacă asistentul personal al Papei este singurul implicat în acest scandal.

În urmă cu o lună, Benedict al XVI-lea a instituit o Comisie formată din trei cardinali cu misiunea de a ancheta cazul unor scurgeri repetate de informaţii. Sâmbăta trecută, în librării a apărut o carte intitulată „Sua Santita” („Sanctitatea Sa”), reproducând zeci de faxuri şi scrisori ultrasecrete adresate Papei şi livrate de surse neidentificate jurnalistului Gianluigi Nuzzi.

Documentele relevă numeroase dezbateri interne, cum ar fi relaţiile cu autorităţile italiene (presiuni ale Vaticanului în legătură cu anumite subiecte sociale, probleme fiscale şi finanţări ale unor instituţii catolice), informaţii despre investigaţiile interne în cazul scandalurilor sexuale sau despre negocierile purtate de Vatican cu mişcarea integriştilor.