Spionii lui Putin, în guvernul de la Berlin. Germania investighează doi înalţi demnitari din Ministerul Economiei, suspectaţi de spionaj pentru Rusia

Ministerul Economiei din Germania a cerut unei agenții de informații să investigheze doi înalți oficiali ai ministerului în legătură cu acuzații de spionaj pentru Rusia, scrie ziarul Die Zeit.

31 aug. 2022, 19:33
Spionii lui Putin, în guvernul de la Berlin. Germania investighează doi înalţi demnitari din Ministerul Economiei, suspectaţi de spionaj pentru Rusia

Serviciile de informații germane au deschis o investigație după ce conducătorii Ministerului Economiei de la Berlin și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu cei doi funcționari publici. Aceştia au atras atenția colegilor arătând „simpatie pentru poziția Rusiei” pe probleme de politică energetică, inclusiv decizia de a bloca aprobarea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia către Germania, scrie The Guardian.

Raportul spune că oficialii sunt „apropiați emoțional de Rusia”, deși autoritățile încă nu au dovezi concrete de spionaj sau corupție. Totuşi, se menţionează că oficialii suspectaţi au fost responsabili de ghidarea politicii energetice a Germaniei.

Citeşte şi Ambasadorul propus de Donald Trump la Berlin crede că Olaf Scholz îşi va da demisia din funcţia de cancelar. „Criza din Germania va aduce la putere un guvern mai prietenos cu Rusia”

O investigație preliminară a celor doi suspecți a relevat că unul dintre ei a studiat în Rusia, manifestând și o „apropiere emoțională” faţă de această țară, mai scrie săptămânalul Die Zeit.

Acesta nu este primul caz de spionaj rusesc suspectat în Germania, în ultimii ani. Fiind una dintre cele mai dependente economii de aprovizionarea cu gaze rusești, există o mulțime de interese în cadrul companiilor germane și chiar în unele ministere în favoarea păstrării legăturilor economice cu Rusia.

Inclusiv fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder, face parte din consiliul de administrație al Gazprom și a fost puternic implicat în activități de lobby în numele proiectului eșuat Nord Stream 2.

Citeşte şi „Rusia înoată în bani”. Pompează pe piaţă la fel de mult petrol ca înainte de invazia în Ucraina şi câştigă mai mult

Germania a început să-și reducă dependența de importurile de combustibil din Rusia, ca răspuns la invazia Ucrainei din februarie, Ministerul Economiei de la Berlin fiind central în implementarea schimbării politicii.