Spirit de solidaritate: Arabii din mai multe ţări au susţinut cauza palestiniană VIDEO

Arabii din mai multe ţări ale lumii s-au solidarizat cu palestinienii împotriva cărora Israelul a pornit atacuri cum nu a mai făcut demult. Mulţi se tem că acest conflict mocnit va lua amploare şi va duce la război între cei doi inamici care îşi dispută şi acum teritoriul.

RomaniaTV.net
17 nov. 2012, 14:35

Escaladarea violenţelor din Orientul Mijlociu a scos în stradă zeci de mii de oameni. Numeroşi simpatizanţi ai cauzei palestiniene au participat la marşuri de solidaritate, în mai multe ţări.Susţinătorii cauzei palestinienilor au criticat atacurile israeliene din Fâşia Gaza şi au cerut formarea unui stat Palestinian.

La Nablus, în Cisiordania, aproximativ 3.000 de palestinieni au îndemnat Brigăzile Ezzedine al-Qassam, braţul armat al Hamas, să atace Tel Aviv. Ei agitau steagul verde al mişcării islamiste, o imagine extrem de rară în aceste teritorii guvernate de către Autoritatea Palestiniană (AP), pe care mişcarea islamistă Hamas a îndepărtat-o de la putere, în Fâşia Gaza, în 2007.

Tancurile israeliene patrulează zona de frontieră cu Gaza

Demonstraţii de susţinere a palestinienilor au avut loc şi în faţa Casei Albe, de unde preşedintele reales, Barack Obama, vorbise la telefon cu premierul israelian despre opţiunile privind calmarea situaţiei. „Hei, Obama, vei vedea, Palestina se va elibera!” şi „Eliberaţi Palestina! Ocupaţia e o crimă!” au fost unele dintre sloganurile strigate de manifestanţi.

Şi în Turcia au avut loc manifestaţii, unde mai multe sute de persoane au protestat faţă de atacurile israeliene în Fâşia Gaza. Anterior, Erdogan i-a acuzat pe liderii israelieni că au ordonat ofensiva „Pilon al Apărării” în Fâşia Gaza în scop electoral, odată cu apropierea alegerilor legislative, în ianuarie. El a adăugat că Operaţiunea „Plumb Topit” (decembrie 2008-ianuarie 2009) a avut loc tot cu puţin timp înainte de alegeri.

Un semnal de sprijin puternic pentru palestinieni a venit de la Cairo, care a promis că „nu va lăsa Fâşia Gaza singură”. Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, a afirmat, „în numele poporului egiptean că Egiptul de astăzi este diferit de Egiptul de ieri şi că arabii de astăzi sunt diferiţi de arabii de ieri”.

Ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi a exprimat susţinerea Iranului „faţă de rezistenţa palestiniană”. Manifestanţii iranieni au strigat „Moarte Americii” şi „Moarte Israelului”.

Preşedintele tunisian Moncef Marzouki a denunţat o „agresiune barbară a aviaţiei israeliene”, dar şi o „tăcere internaţională cu privire la această nedreptate”.

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei s-a declarat „profund îngrijorat de repercusiuni periculoase ale agresiunii israeliene împotriva (Fâşiei) Gaza” şi de impactul acesteia asupra regiunii, în timp ce regele saudit Abdallah a îndemnat la „înţelepciune şi raţiune”, într-o convorbire la telefon cu Morsi.

 Preşedintele rus Vladimir Putin, la rândul său, a îndemnat Egiptul să îşi utilizeze influenţa pe lângă Hamas pentru a împiedica o escaladare a confruntărilor între Israel şi palestinieni în Fâşia Gaza, la fel cum au procedat Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE), în special Germania şi Franţa.

Manifestaţii au avut loc şi la Jenin, Ramallah, Hebron şi Ierusalimul de Est, unde cinci persoane au fost arestate. Mitinguri la apelul puterii au avut loc şi în Iran. „Moarte Americii”, „Moarte Israelului”, au scandat manifestanţii.

În Liban, mii de persoane au defilat în tabere de refugiaţi palestinieni.  „Bombardaţi şi distrugeţi Tel Avivul! Voi, arabi, Palestina vă cheamă! Unde este Liga Arabă?”, au scandat manifestanţi la Tyr, în sudul ţării.