Spitalele din Bucureşti care vor trata exclusiv pacienţi infectaţi cu COVID. Cseke Attila: „Nu ne-am dorit acest lucru”

Spitalele Malaxa și Sfântul Ioan din București vor deveni, în zilele următoare, spitale care tratează exclusiv pacienţi cu COVID.

29 sept. 2021, 22:16
Spitalele din Bucureşti care vor trata exclusiv pacienţi infectaţi cu COVID. Cseke Attila: „Nu ne-am dorit acest lucru”

Ministrul Attila a mai spus că în perioada următoare și alte spitale vor reveni la statutul de spitale COVID, în contextul în care numărul cazurilor de infectări este într-o continuă creștere.

„Sunt cel puțin două spitale care mâine, poimâine vor fi transformate prin ordin de ministru în spitale exclusiv COVID. Este vorba de spitalul Malaxa și Sfântul Ioan din București,care au mai fost și într-un val anterior spitale COVID. Și săptămâna viitoare dacă este necesar vom mai lua aceste măsuri. Chiar dacă am spus de la bun început că dorim să păstrăm un flux covid și non-covid pe spitale pentru a nu limita accesul pacienților cu boli cronice, am cerut prefecților și DSP-urilor să ne aducă un plan de reducere treptată a activităților medicale non-covid. Această situație este pentru 3-4 săptămâni și noi totuși vom ști dacă este o chestiune temporară și să avem soluții”, a declarat Cseke Attila, miercuri seara, într-o intervenție la Digi24.

La mijlocul lunii octombrie, specialiştii preconizează că vom avea în jur de 20.000 de cazuri de COVID pe zi. În acest context trebuie găsite soluții pentru cei care ajung în stare gravă la spital, a mai spus ministrul.

„Acolo unde va fi necesar vom reduce treptat activitatea, asta nu înseamnă că va dispărea activitatea medicală non-covid, dar de exemplu chiar la operații, totuși sunt anumite priorități și acolo. Sunt lucruri care mai pot fi amânate câteva săptămâni, nu vorbim de un an de zile, nu închidem sistemul pentru un an de zile, trebuie să reducem în anumite părți pentru a face paturi ATI pentru pacienți. Nu ne-am dorit acest lucru, nu cred că o să ajungem la situația de anul trecut în care restricția a fost mare, aici e nevoie de ajutorul celor care sunt în sistem, adică a managerilor de spitale”, a mai subliniat ministrul interimar al sănătății. Anunțul a fost făcut, luni, de premierul Florin Cîțu, care spune că a luat această decizie împreună cu cei de la Ministerul Sănătății.