Spitalele încă aplică ordonanțele militare din pandemie. Ministrul Sănătății: „Programul de vizită trebuie să fie la ore la care oamenii pot să ajungă să-și vadă rudele”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că programul de vizită în spitale trebuie să fie accesibil, întrucât unele unități medicale ar aplica în prezent ordonanțele militare emise în timpul pandemiei.

06 oct. 2022, 21:44
Spitalele încă aplică ordonanțele militare din pandemie. Ministrul Sănătății: „Programul de vizită trebuie să fie la ore la care oamenii pot să ajungă să-și vadă rudele”

Potrivit ministrului Sănătății, comunicarea cu pacientul în spitale este, uneori, defectuoasă. Există posibilitatea ca unele unități medicale să respecte și în momentul de față ordonanțele militare emise în timpul pandemiei de COVID-19, ceea ce afectează persoanele care doresc să își viziteze rudele internate în spitale.

„Comunicarea cu pacientul în interiorul spitalului este o problemă uneori. Trebuie să comunici cu pacientul, să fii empatic, să-l sprijini, să simtă interesul tău pentru problema lui, dar și (…) comunicarea în exterior continuă să fie o problemă. Chiar sunt spitale care probabil încă aplică ordonanțele militare emise în timpul pandemiei, au fost două ordonanțe militare care nu mai sunt valabile în niciun fel și evident că programul de vizită în spital trebuie să fie foarte clar, să fie accesibil și să se poată desfășura la ore la care oamenii pot să ajungă să-și vadă rudele, sigur, cu anumite rigori, cu anumite limitări, dar nu putem să împiedicăm accesul în spitale, nu avem niciun motiv în momentul de față”, a declarat Alexandru Rafila, la Europa FM.

Citește și: Românii nu se înghesuie să ridice pastilele de iod. Ministrul Sănătății spune că nu este vorba despre un eșec al campaniei de informare: „Nu avem o mentalitate de prevenție”

Ministrul a subliniat și faptul că spitalele limitează comunicarea și sfătuiește unitățile medicale să organizeze un serviciu de informare, pentru a veni în sprijinul pacienților și rudelor acestora.

„Avem o problemă legată și de legea drepturilor pacientului, care limitează comunicarea informațiilor legate de pacient către rudele foarte apropiate și încercăm să găsim o soluție și la această chestiune. Aceasta este o problemă de management strict a unui spital. Un spital poate să organizeze un serviciu de informare, introducerea în criterii a unui astfel de indicator de evaluare a managerului este foarte importantă și cel mai important este ca toată lumea, indiferent de subordonarea spitalului, să utilizeze aceeași grilă, pentru că nu poți să spui că într-un spital de la Ministerul Sănătății există și la unul – să spunem de la o primărie – nu există aceste criterii”, a adăugat ministrul.

Citește și: Ministrul Sănătăţii, anunţ îngrijorător pentru români: „E posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an”