Spitalul Colentina se redeschide şi va primi pacienţi care NU au coronavirus. Ministrul Sănătăţii: „Poate să-şi înceapă activitatea”

Spitalul Colentina din Bucureşti va putea îngriji şi persoane care nu sunt infectate cu noul coronavirus. Anunţul a fost făcut, miercuri, la România TV de ministrul Sănătăţii. Nelu Tătaru a dat asigurări că pacienţii care suferă de alte boli nu se vor întâlni cu cei cu COVID-19 pe motiv că vor intra în unitatea medicală prin circuite separate.

RomaniaTV.net
08 iul. 2020, 19:26
Spitalul Colentina se redeschide şi va primi pacienţi care NU au coronavirus. Ministrul Sănătăţii: „Poate să-şi înceapă activitatea”

Întrebat de jurnalistul Victor Ciutacu dacă spitalul Colentina are vreo şansă să se redeschidă, Nelu Tătaru a explicat că „azi ultima evaluare a DSP a arătat circuitele şi pentru patologie COVID şi pentru patologie non COVID care pot accesa spitalul din Colentina”.

„Face şi patologie COVID şi non-COVID prin circuite separate. Azi am primit şi eu raportul al Direcţiei de Sănătate Publică spre analiză şi aprobare. Este spre evaluare în condiţile în care a dat avizul avizul DSP şi poate să-şi înceapă activitatea”, a declarat Nelu Tătaru la România TV.

BILANŢ CORONAVIRUS 8 IULIE ROMÂNIA. Record absolut de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în 24 de ore: 555 de persoane

Ministrul Sănătăţii a amintit că a făcut recomandări „încă de acum patru săptămâni pentru fiecare spital suport COVID”.

„Acel spital solicită DSP o evaluare a numărului de cazuri COVID care există în acel spital. Dacă acel număr de cazuri este mic, atunci el poate fi dirijat către spitalele faza 1, fază 2 sau într-un pavilion – anexă acestui spital – care poate gestiona pe circuite separate această patologie COVID.

Spitalul, clădirea principală care a rămas fără patologie COVID, este evaluată ca circuit. Se reface structura dinaintea trecerii pe suport COVID şi poate relua activitatea non COVID”, a precizat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru despre condiţiile în care România intră din nou în starea de alertă

„În ce moment nu se impune starea de urgenţă. Evoluţia ulterioară va decide prin analiza INSP-ului în evoluţia deciziilor de la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În acest moment nu. Avem 555 de cazuri. Cel mai apropiat număr de cazuri a fost în luna aprilie – 523 de cazuri noi”, a spus ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Nelu Tătaru a vorbit despre condiţiile luate în calcul de specialiştii care recomandă preşedintelui decretarea stării de urgenţă.

„Zilele consecutive, cu exerbarea numărului de cazuri noi şi o creştere exponenţială vor fi cele care vor sufoca sau sufocă la un moment dat unităţile de Terapie Intensivă.

În momentul în care un sistem de sănătate nu poate gestiona numărul de cazuri care este foarte mare, nelăsând posibilitatea de tratament a acestor cazuri pentru a putea externa la un moment dat şi primi alte cazuri care să fie tratate, acela este un momente care poate genera o decizie privind starea de urgenţă”, a explicat Tătaru.

Cum se fac testele pentru coronavirus

Ministrul Sănătăţii a explicat că testările se fac la nişte probe care sunt recoltate în cadrul anchetelor epidemiologice de către DSP sau spitale.

„Sunt pacienţi care se prezintă cu o simptomatologie respiratorie şi figurează în definiţia de caz. Sunt pacienţi din ancheta epidemiologică care sunt contaţi direcţi şi prezintă simptomatologie.

Sunt pacienţi internaţi în centrele de bătrâni care fac toţi testare. Sunt cei care îngrijesc în aceste centre de bătrâni care fac de două ori pe lună testări.

Sunt pacienţii oncologici care fac testări. Sunt pacienţii dialiaţi care fac testări. Sunt pacienţii care se pregătesc de transplant care fac testări. Este personal medical în prima linie care a avut contact cu pacienţi suspecţi COVID sau infectaţi COVID

Sunt femei gravide care au ieşit din perioada de izolare sau carantină care fac testări”, a menţionat Nelu Tătaru.

Prima reacţie a lui Raed Arafat după stabilirea recordului de îmbolnăviri: „Creşterea e semnificativă. Există o singură soluţie”