Spitalul COVID de la Leţcani intră din nou în conservare. A costat peste 13 milioane de euro şi a funcţionat doar trei luni

Spitalul COVID de la Leţcani este administrat de ISU Iaşi şi urmează să intre din nou în conservare. Acesta a costat peste 13 milioane de euro şi a funcţionat doar trei luni.

22 iul. 2021, 09:44
Spitalul COVID de la Leţcani intră din nou în conservare. A costat peste 13 milioane de euro şi a funcţionat doar trei luni

Spitalul COVID de la Leţcani intră din nou în conservare, după ce a fost preluat de ISU Iaşi. Deşi pe hârtie figurează 250 de paturi, niciuna dintre secţii nu a putut fi folosită la capacitate maximă. În cele trei luni de funcţionare, aproape 400 de pacienţi au fost trataţi în unitatea mobilă.

Spitalul COVID de la Leţcani intră din nou în conservare

Citeşte şi Noi probleme la Spitalul mobil COVID de la Lețcani. Plouă în unitatea medicală, iar temperatura în saloane este de 14-17 grade

“Unitatea medicală va face parte din rezerva națională de protecție civilă și va asigura o reacție rapidă în caz de pandemii sau accidente colective”, a precizat Ionel Roşu, purtător de cuvânt ISU Iaşi.

Unitatea mobilă este în proces de conservare încă din luna februarie. Deşi paturile erau aproape tot timpul goale, costurile de întreţinere treceau de 1500 de lei pe zi. Din cauza problemelor tehnice, spitalul în valoare de peste 13 milioane de euro a funcţionat doar trei luni. 20 de mii de euro s-au cheltuit pentru lucrări de mentenanţă în perioada în care unitatea mobilă nu a funcţionat.

Reprezentantul firmei care s-a ocupat de achiziţia întregului spital de la o firmă din Turcia, spune că unitatea medicală a fost închisă pe nedrept.

“Evident, pentru a nu înregistra cheltuieli nerezonabile, a fost pus în conservare. Aparatura medicală este în acelaşi stadiu ca şi în luna martie, adică funcţională, dar neutilizată”, a precizat Alina Popa, director Euronest, potrivit stirileprotv.ro. 

Procurorii DNA au deschis o anchetă pentru a stabili dacă achiziţia unităţii modulare, din bani publici, s-a făcut cu respectarea legii. Se fac cercetări şi pentru deturnare de fonduri, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

“Privind înapoi, aceastaă investiţie, consider că ar fi putut fi implementată mult mai bine. O idee nobilă de a salva vieţi omeneşti, în judeţul nostru şi în zona Moldovei, a fost implementată catastrofal”, a spus Costel Alexe, preşedinte CJ Iaşi.

Citeşte şi Revoltă la Leţcani. Pacienţii cu COVID din spital, scoşi în ger şi puşi în ambulanţe din cauza lipsei de curent