Raed Arafat, primele declaraţii după tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa: „Nu exista instalaţia de detecţie a incendiilor”

Raed Arafat a făcut primele declaraţii după ce şapte persoane au murit în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Iniţial, autorităţile au raportat nouă decese.

01 oct. 2021, 14:49
Raed Arafat, primele declaraţii după tragedia de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa: „Nu exista instalaţia de detecţie a incendiilor”

Raed Arafat a făcut primele declaraţii după ce mai multe persoane au murit în urma incendiului care s-a produs vineri dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa.

Raed Arafat: Pacienţii vor rămâne în judeţul Constanţa

Condoleanţe familiilor. Apelul la 112 a fost la 9.48, primul echipaj de interventie a sosit la 9.56 de minute. Au fost 10 ambulante la faţa locului, Au fost 8 masini de prim-ajutor, masini de stingere, de descarcerare. Incendiul a fost lichidat la aproximativ o ora de la apel. În spital au fost 125 de pacienti internati, din care 5 au fost pacienti non-covid, 10 pacienti au fost la ATI. S-a procedat la evacuarea şi la transferul bolnavilor la alte spitale din judeţul Constanţa. Nu avem pacienti cu arsuri printre pacientii internati, aceştia vor ramane in judetul Constanţa„, a declarat şeful DSU.

Acesta a explicat de ce au fost raportate iniţial nouă decese, în loc de şapte.

La început s-a confirmat cifra de 9 persoane decedate, după care s-a corectat la şapte. Cand raportam date in dinamica acest lucru de intamplă. Ne cerem scuze pentru informaţia eronată. Datele se pot schimba pe parcurs. Este bine că sunt şapte morţi şi nu nouă, aşa cum s-a spus iniţial. Spitalul de Infecţioase a fost supus la doua controale de ISU: unul în anul 2020, altul în februarie 2021. În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța.

Unele nereguli care se referă la instalațiile electrice, unele improvizații, la siguranțe dezichilibrate, adică modul în care sunt reglate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiilor.

Exista senzor pentru oxigen, existau în saloane am înțeles, dar instalația de detecție a incendiilor nu exista.  La acest moment, situaţia este sub control, pacienţii transferati sunt in siguranţă. „, a mai  declarat şeful DSU.

Reamintim că şapte pacienţi au murit în urma incendiului produs vineri dimineaţă la Spitalul de boli infecţioase Constanţa, iar întreaga unitate medicală a fost evacuată. Incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă şi fum dens în Secţia ATI COVID a spitalului.

Şeful ISU Dobrogea, Mihail Amarandei, a declarat că pentru stabilirea incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa vor fi verificate toate aspectele, el precizând că în urma ultimului control au fost găsite nereguli, atât aspecte tehnice, cât şi organizatorice.

Citeşte şi Rudele pacienţilor spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, disperate după incendiu: Era în stare gravă la ATI. Nu respira fără mască

”La ora 9,48 am fost anunţaţi prin 112 de producerea unui incendiu la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Au fost alertate toate forţele de intervenţie din municipiul Constanţa, la ora 9.53 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, la 9.56 am avut primele date preliminare de la locul intervenţiei. Cele nouă victime au fost identificate la nivelul secţiei de Terapie Intensivă, la momentul producerii incendiului fiind zece persoane internate în acea secţie. (…) Pentru stabilirea cauzei incendiului vom cerceta toate aspectele, vrem să vedem cu exactitate care au fost cauzele care au dus la producerea acestui incendiu. În februarie s-a efectuat un control la toate unităţile medicale, în special la cele care asigurau suport COVID. Au fost constatate disfuncţionalităţi, nereguli, au fost aplicate şi sancţiuni”, a afirmat Amarandei.

Întrebat dacă are aviz de securitate la incendiu, şeful ISU Dobrogea a afirmat că ”Spitalul de Boli infecţioase funcţionează conform normele la data dării în exploatare. Deci nu necesita”.

El a explicat că au fost găsite nereguli la unitatea medicală care aveau termen de remediere până la sfârşitul anului.

”Au fost şi aici identificate nereguli. Au fost şi aspecte tehnice, au fost şi aspecte organizatorice. (…) A fost un termen stabilit, utiizatorul s-a angajat că va rezolva tot ce s-a constatat pe timpul controlului astfel încât să elimine…Nu am mai verificat. Termenul a fost stabilit pânî la sfârşitul anului”, a transmis Amarandei.

El a mai transmis că incendiul a pornit de la ATI, iar când pompierii au ajuns era oprită instalaţia de alimentare cu oxigen.

Citeşte şi Incendiu la secţia ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Spital mobil pentru trierea pacienţilor evacuaţi, instalat în curte