Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti

Numărul bebeluşilor care s-au născut la Maternitatea "Panait Sârbu", cunoscută ca Maternitatea Giuleşti, este în creştere. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, că sunt 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu MRSA la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti, 31 dintre aceştia fiind internaţi la Spitalul Clinic de Copii "Grigore Alexandrescu". Ceilalţi bebeluşi au fost internaţi la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Maria Sklodowska Curie şi la Spitalul clinic de copii Dr. Victor Gomoiu. Ministrul Sănătăţii spune că una dintre cauze este numărul mare de naşteri prin operaţie cezariană, neexistând timpul fizic pentru a se face curăţenia ”ca la carte”. 

RomaniaTV.net
10 dec. 2018, 11:23
Pintea: 34 de cazuri confirmate cu stafilococ auriu la copii născuţi la Maternitatea Giuleşti

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că cel mai devreme joi se vor finaliza rezultatele probelor recoltate de la Maternitatea Giuleşti şi atunci se va putea pronunţa asupra situaţiei.

„În prezent, spitalele îşi recoltează probele pentru autocontrol în prezenţa Direcţiei de Sănătate Publică, rezultatele se obţin după 72 de ore. După ce vom obţine aceste rezultate, DSP va lua decizia finală, adică dacă se continuă cu sistarea internărilor sau se dă drumul activităţii la Maternitatea Giuleşti. Cel mai devreme joi (n.r. – se finalizează). Durează 72 de ore finalizarea acestor probe. Există anumite metode pe care DSP le foloseşte şi le implementează în maternitate”, a declarat Pintea la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, în prezent, sunt 34 de cazuri confirmate de copii cu stafilococ auriu.

„Sunt 34 de copii internaţi, un caz este colonizat şi trei cazuri sunt infirmate. Pacienţii se află la „Grigore Alexandrescu”, la „Gomoiu” şi la „Marie Curie”. (…) Cu siguranţă mă îngrijorează şi de aceea am şi luat decizia sistării internărilor în cazul maternităţii (n.r. – Giuleşti)”, a adăugat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că în ceea ce priveşte situaţia de la Maternitatea Giuleşti, în acest moment, responsabilitatea aparţine deopotrivă managerului instituţiei, directorului de îngrijiri, asistenţilor şefi de pe fiecare secţie.

„Dar sunt convinsă că având 34 de copii infectaţi, lucrurile se vor schimba. Cred că a fost un mare semnal de alarmă tras către maternităţi şi către spitale în general”, a spus Sorina Pintea.

Ea susţine că, potrivit rezultatelor preliminare, „care sunt foarte clare”, nu sunt probleme în alte maternităţi.

Numărul bebeluşilor care s-au născut la Maternitatea „Panait Sârbu” şi apoi au fost internaţi la Spitalul Clinic de Copii „Grigore Alexandrescu” prezentând stafilococ auriu a ajuns la 31.

Potrivit unei informări de luni a Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”, în perioada 5 – 8 decembrie au mai fost internaţi în această unitate medicală încă şase nou-născuţi.

„Şase pacienţi au fost internaţi în perioada 5 – 8 decembrie 2018. Total confirmaţi este 31. Duminică nu au fost bebeluşi nou internaţi”, se precizează în informare.