Spitalul Judeţean Ploieşti nu avea autorizaţie la incendiu. Manager: „A trebuit să modificăm documentaţia, mai ales după ce am modificat instalaţia de oxigen”

Apar noi detalii în cazul incendiului care a izbucnit, joi dimineaţă, la Spitalul Judeţean din Ploieşti. Potrivit managerului Alin Nica, spitalul nu avea autorizație de securitate la incendiu pentru că s-au efectuat modificări la instalația de oxigen.

11 nov. 2021, 10:13
Spitalul Judeţean Ploieşti nu avea autorizaţie la incendiu. Manager: „A trebuit să modificăm documentaţia, mai ales după ce am modificat instalaţia de oxigen”
Spitalul Judeţean Ploieşti nu avea autorizaţie la incendiu

Spitalul Judeţean Ploieşti nu avea autorizaţie la incendiu. Managerul susţine că a trebuit să fie modificată documentaţia, mai ales după ce a fost modificată instalaţia de oxigen.

Spitalul Judeţean Ploieşti nu avea autorizaţie la incendiu. Primele declaraţii ale managerului

„Există autorizaţie parţială, pentru că în rest a trebuit să modificăm documentaţia. Când am venit eu manager, am descoperit că aici nu erau planuri şi a trebuit să refacem planuri şi să depunem documentaţia, mai ales după ce am modificat instalaţia de oxigen şi am pus-o pe stocator şi nu pe butelii. Cu firmă autorizată, în loc să se trateze bolnavii cu oxigen din butelie, se tratează din stocator, stocator cu oxigen lichid şi pe rampe de oxigen”, a declarat, joi, managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica.

Bărbatul a precizat că în salonul care a luat foc se aflau doi pacienţi care respirau cu măşti de oxigen şi care aveau nevoie de cantitate mare de oxigen. Cu toate acestea, managerul spitalului spune că incendiul nu s-a produs din cauza instalaţiei de oxigen.

„Nu de la instalaţia de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecţiune, fie la un aparat, un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mişcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mişcat patul şi probabil s-a produs o scânteie între pat şi parchet. Se întâmplă. (…) E un risc asumat când tratezi cu cantităţi mari de oxigen, la orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiştii, se poate aprinde oxigenul”, a mai precizat Bogdan Nica.

Citeşte şi Infirmiera cu arsuri grave şi-a sunat fiica: „Mamă, mor!” VIDEO

Acesta spune că infirmiera rănită încerca să îi repună masca bolnavului, care era foarte agitat şi atunci s-a micşat patul,

„Colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul şi după aia au intervenit cu extinctoare în salon. A venit şi ISU în 10 minute şi incendiul s-a stins în 3 minute. Practic era localizat la un singur salon. Asta mi-au spus colegii mei, mai departe, specialiştii şi anchetatorii vor stabili exact cauzele”, mai explică managerul unităţii medicale.

Acesta a explicat că salonul  avea inclusiv uşă către exterior, care era deschisă periodic

„Există un instructaj pe care l-am făcut cu tot personalul şi de aia sunt mirat de ce s-a întâmplat pentru că aici era cel mai bun personal şi aici se respectau… şi nu numai aici, în toate secţiile, absolut toate măsurişle. Ca dovadă, ama avut 387 de bolnavi la un moment dat, cu cantităţi imense de oxigen, am depăşit 10.000 de litri de oxigen pe zi, plus butelii şi nu s-a întâmplat absolut nimic. Aveam senzori de oxigen şi aici”, mai spune medicul.

Întrebat dacă senzorul care trebuie să determine o concentraţie periculoasă de oxigen era montat, acesta a a răspuns afirmativ, iar ancheta va stabili dacă funcţiona.

Referitor la neregulile găsite de pompieri la ultimele controale, Bogdan Nica a mai afirmat că „absolut niciun spital din Prahova nu e în regulă pentru că sunt necesare investiţii foarte mari”, el arătând că spitalul a remediat peste 90% din neregulile constatate de pompieri în urmă cu peste jumătate de an.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute.

Citeşte şi Raed Arafat: „Incendiul a fost lichidat în trei minute, celelalte pavilioane nu sunt evacuate”

În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65 000 lei, din care pentru Sectia de Boli Infecțioase – laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.

Doi pacienţi cu COVID-19 au murit carbonizaţi şi o infirmieră a suferit arsuri în urma unui incendiu izbucnit joi dimineaţă, la Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti.