SPORURI salariale la MAI. Nu o să-ţi vină să crezi cine spune că lucrează în condiţii periculoase

Publicat: Joi, 05 Decembrie 2013 18:09 // Actualizat: Joi, 05 Decembrie 2013 18:09 // Sursa: romaniatv.net

Bucătarii şi spălătoresele din MAI ar putea primi sporuri salariale de 7 la sută pentru muncă în "condiţii periculoase", conform unui proiect de HG lansat în dezbatere publică, prin care se aprobă condiţiile de acordare a sporurilor pentru condiţii grele de muncă acordate personalului ministerului.

Foto: rtv.net

Proiectul, pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), are ca obiect aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă şi condiţiile de acordare a sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, pentru condiţii grele de muncă şi pentru activităţi care solicită o încordare psihică foarte ridicată, pentru personalul din familia ocupaţională de funcţii bugetare "apărare, ordine publică şi siguranţă naţională".

Potrivit regulamentului, aceste sporuri vor fi acordate în cazul în care angajaţii MAI inhalează în timpul serviciului anumite noxe sau dacă activităţile pe care le întreprind la serviciu le pot provoca boli profesionale.

Pentru a se stabili care dintre angajaţi au dreptul la acest gen de sporuri, şefii unităţilor MAI vor numi o comisie din care vor face parte şefii structurilor de resurse umane, financiar, prevenire şi protecţie, şefi de secţie, serviciu, atelier, birou sau compartiment şi medicul de medicină a muncii sau medicul unităţii.

Cel mai mare spor, de 15 la sută din salariul de bază, este pentru "personalul care desfăşoară activităţi permanente de dactiloscopie", care lucrează într-un mediu cu grad ridicat de poluare, cum ar fi germeni hemolitici, aeromicrofloră, încărcături bacteriologice, drojdii şi mucegaiuri, cei care fac parte din echipele de intervenţie în domeniul chimic, radioactiv sau nuclear şi cei care se implică în intervenţii de salvare de la înălţimi care depăşesc şapte metri sau cei care lucrează în subteran.

Un spor de 10 la sută este destinat personalului din laboratoarele şi compartimentele de chimie sanitară, toxicologie, analize chimice şi biologice, angajaţilor care lucrează în poligoane, celor care fac control antiterorist şi verifică scrisori, bagaje şi colete, precum şi dresorilor câinilor de serviciu.

Citeşte şi: Scandal în MAI. Mai mulţi poliţişti angajaţi ilegal sunt încă în structurile ministerului

Tot 10 la sută ar putea să ia şi poliţiştii care lucrează sub acoperire, însă doar pe perioada misiunilor, dar şi jandarmii montani care au misiuni de salvare la înălţime şi muncesc în condiţii de temperaturi extreme sau personalul subunităţilor de jandarmi care asigură paza transporturilor de bunuri şi valori.

Citeşte şi: Senatul adoptă ordonanţa prin care rudele poliţiştilor răniţi în misiune pot fi angajaţi în MAI

În cazul în care actul normativ va intra în vigoare, ar putea primi un spor de o opt la sută "personalul de deservire a motoarelor, turbinelor, agregatelor din sala maşinilor de pe nave şi angajaţii care se ocupă de alimentatoarele, autoalimentatoarele, autocisternele sau rezervoarele de carburanţi, lubrifianţi şi lichide speciale de aviaţie.

Totodată, vor primi un spor de şapte la sută, printre alţii, "personalul din bucătării, spălătorii-călcătorii, sterilizare, crematorii", "personalul care lucrează la staţii generatoare de acetilenă, oxigen sau alte gaze comprimate", angajaţii care "care efectuează activitate continuă de sudură electrică şi autogenă inclusiv tăierea metalelor cu oxigen sau arc electric în spaţii închise, cu excepţia sudurii în aer liber şi prin puncte" şi "personalul care efectuează vopsirea în spaţii închise, pe durata executării acestei activităţi".

Potrivit Mediafax, spor de cinci la sută vor încasa, la rândul lor, angajaţii care lucrează la exploatarea, întreţinerea şi repararea centralelor termice, care "efectuează lustruirea mobilierului cu şerlac-spirt, nitrolacuri şi alte substanţe vătămătoare, în spaţii închise" şi cei care se ocupă de confecţionarea articolelor tehnice din cauciuc şi vulcanizarea la cald în ateliere speciale.

În ce priveşte "personalul care desfăşoară activităţi ce solicită o încordare psihică foarte ridicată", un spor de 15 la sută ar urma să fie acordat celor care păzesc depozite şi lucrări de artă, obiective de interes strategic şi obiective de importanţă deosebită, angajaţilor cu atribuţii de inspecţie şi control şi celor care cercetează accidente de muncă, accidente ecologice, accidente rutiere şi aero-navale.

În acelaşi timp, un supliment de 10 la sută din saraiul de bază ar putea să încaseze, pentru muncă sub stres, personalul cu atribuţii de conducere al unităţilor nucleare, responsabilii cu securitatea radiologică şi responsabilii cu deţinerea "surselor radiologice".

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 dec 19:22
...lansat în dezbatere publică, prin care se aprobă condiţiile de acordare a sporurilor pentru condiţii grele Citește mai departe…

...
05 dec 18:31
... Bucătarii şi spălătoresele din MAI ar putea primi sporuri salariale de 7 la...
05 dec 18:18
Răspunde | Votează email 0 email
Http://SmartUrl.it/RoML

Esti Pasionat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://SmartUrl.it/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti castiga Bani, Telefoane, Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

Http://SmartUrl.it/RoML

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Selecteaza link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter) Manager de Fotbal Gratuit AICI:

Http://SmartUrl.it/RoML
1
EUR
4.8730
RON
23 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H