Florin Cîţu păstrează suspansul privind sporurile pentru bugetari. „Analiza nu e finalizată”

Florin Cîţu a fost întrebat dacă există o analiză referitoare la sporurile pentru bugetari. Premierul a explicat că aceasta nu a fost finalizată pentru că se lucrează în paralel cu bugetul pentru 2021.

25 ian. 2021, 15:41
Florin Cîţu păstrează suspansul privind sporurile pentru bugetari. „Analiza nu e finalizată”

Şeful Executivului a vorbit despre sporurile pentru bugetari 2021. „Nu este finalizată. Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021”, a explicat Cîţu, despre analiza privind sporurile bugetarilor.

„Aici este vorba de o reformă pe care vrem să o introducem pe doi ani de zile. O mare parte din ce vom adopta în 2021 va avea impact în 2022. Deci nu ne gândim doar la bugetul pe 2021, ne gândim pe doi ani de zile. Eu aşa mă uit la acest buget şi la investiţii şi la cheltuielile de personal. La tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile.

Să vă spun eu de investiţii, vor creşte anul acesta cheltuielile cu investiţiile. Vom păstra acelaşi principiu ca anul trecut de a finanţa o cât mai mare parte de investiţii din fonduri europene. În şedinţa de Guvern, cred că acum două sau trei şedinţe de Guvern am cerut ministerelor să identifice acele proiecte de investiţii care pot fi transferate pe PNRR. Acest efort pe care l-am făcut anul trecut şi a dat rezultate, aproape jumătate din banii cheltuiţi anul trecut pe investiţii au fost decontaţi. Dorim să creştem acest procent. Cea mai mare parte din banii cheltuiţi la buget, de fapt pe investiţii să fie pe fonduri europene”, a precizat Florin Cîţu, conform News.ro.

Citeşte şi: Premierul Cîţu, despre redeschiderea şcolilor: Urmărim situaţia epidemiologică. O decizie fermă va fi luată în 2 februarie

De asemenea, Florin Cîţu a făcut precizări despre variantele luate în calcul de Guvern privind ocuparea posturilor de către funcţionari.

„Sunt mai multe variante. De exemplu o rotaţie – să nu mai rămână aceeaşi poziţie de 20 de ani de zile, după un mandat sau două mandate de director general în funcţie să trebuiască să schimbi locul în altă parte”, a declarat Florin Cîţu.

Cîţu anunţă ce se întâmplă cu sporurile pentru bugetari 2021. „Rotaţia cadrelor”, luată în calcul pentru funcţionari

De asemenea, premierul a explicat că Guvernul vrea să crească procentul privind realizarea de investiţii din fonduri europene.

Întrebat dacă este posibil ca funcţionarii să dea concurs în fiecare an,  Cîţu a afirmat că sunt mai multe variante posibile.

„Chiar să ştiţi că sunt variante, urma să fie introdus de Ministerul Finanţelor Publice, lucru care se întâmplă în UE de foarte mult timp şi la Comisia Europeană. De exemplu o rotaţie – să nu mai rămână aceeaşi poziţie de 20 de ani de zile, după un mandat sau două mandate de director general în funcţie să trebuiască să schimbi locul în altă parte. Deci sunt multe exemple la UE în guvernanţa administraţiei publice”, a afirmat Florin Cîţu, conform sursei citate.

Citeşte şi: Atenţie, Bulgaria cere teste PCR la intrarea în ţară. Sunt vizaţi inclusiv românii