SRI: „Am știut dinainte ziua când va ataca Rusia în Ucraina. Nu ştiam ora şi minutul”

Serviciul Român de Informații a știut dinainte când va începe invazia Rusiei în Ucraina, pe baza evaluărilor proprii și a informațiilor obținute de la partenerii UE și NATO.  

03 apr. 2022, 19:37
SRI: „Am știut dinainte ziua când va ataca Rusia în Ucraina. Nu ştiam ora şi minutul”

Declarația a fost făcută de generalul SRI Anton Rog, șeful centrului Cyberint al SRI, într-un interviu acordat Știrilor PRO TV. “(…) România nu este o țară izolată, este parte a lumii libere, membră a UE și NATO. Fiind parte din acest cluburi selecte, România a furnizat la rândul ei date și a fost beneficiara unor date legate de iminența începerii acestui conflict. Practic, cel puțin SRI – nu vreau să vorbesc în numele altor instituții – a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri. Sigur, n-am știut ora și minutul”., a spus Anton Rog.

România, atacată cibernetic de Rusia. General SRI: „Am crescut nivelul de alertă și de monitorizare”
Generalul SRI a precizat, pe de altă parte că, “pe zona de spionaj cibernetic, România a fost și este atacată cibernetic constant”.

În perioada aceasta, și în România au mai apărut sau am reușit să dovedim clar din punct de vedere tehnic că actorii din zona estică, din Rusia, încearcă să penetreze instituții stragetice din Guvernul României, iar altele au încercat să atace companii strategice din zona utilităților”, a declarat general SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI.

”Țara noastră este și a fost atacată constant pe zona de spionaj cibernetic. Serviciul Român de Informații a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri, dar sigur n-a știut ora și minutul”, a continuat general SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI.

Șeful informațiilor militare franceze a demisionat, admițând că analizele cu privire la Rusia și Ucraina au fost eronate

Generalul Eric Vidaud, director al informațiilor militare franceze (DRM) și-ar fi înaintat demisia joi, scrie L`Opinion, ca urmare a unei analize eronate cu privire la amenințarea Rusiei la adresa Ucrainei. Informațiile militare raportează direct Statului major francez, fiind unul din principalele servicii de intelligence din Franța. O sursă din cadrul Ministerului Forțelor Armate franceze a spus că DRM avea informații ”insuficiente” și se confrunta cu o „lipsă de stăpânire a subiectelor”.

Maia Sandu a decretat zi de doliu naţional pentru victimele din Ucraina
Șeful Statului Major al Forțelor Armate a spus că generalul urma să își încheie mandatul in vara anului viitor, dar acesta a preferat să demisioneze.

Înainte de a fi numit șef al DRM în vara anului 2021, generalul Vidaud a comandat Operațiunile Speciale (COS). Într-un interviu acordat Le Monde, șeful Statului Major al Apărării, Thierry Burkhard, a recunoscut public că serviciile de informații franceze (inclusiv DRM) au făcut o analiză eronată a amenințărilor rusești la adresa Ucrainei, spre deosebire de serviciile americane de informații.