SRI: Achiziţionarea de carne alterată din spaţiul intracomunitar aduce atingere securităţii naţionale

Achizițiile intracomunitare cu produse din carne alterată aduc atingere securității naționale, instrumentarea dosarului întocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinită de Serviciul Român de Informații care a inițiat acțiunea de combatere a fenomenului infracțional încă de la începutul anului trecut, a declarat pentru AGERPRES Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

RomaniaTV.net
13 mart. 2014, 12:20
SRI: Achiziţionarea de carne alterată din spaţiul intracomunitar aduce atingere securităţii naţionale

„Acest caz este inițiat de SRI încă de la începutul anului 2013 și se înscrie în seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afectează implicit bugetul consolidat al statului român. Este evident faptul că este vorba despre o chestiune de securitate națională axată pe zona de securitate economică și amenințări transfrontaliere”, a declarat, joi, pentru AGERPRES Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

El a mai spus că în baza unor date și informații, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, în speță DIICOT, acordând sprijin în instrumentarea dosarului.

Sava a mai spus că rețeaua este una complexă, având exponenți și pe palierul extern.

„Este vorba despre o rețea de crimă organizată specializată în activități de fraudă fiscală de mare amploare, axată pe achiziții intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenți și pe palierul extern”, a completat Sorin Sava.

Zece persoane au primit miercuri ordonanțe de reținere pentru 24 de ore în dosarul de evaziune fiscală și punere în circulație de produse din carne alterată. Până în prezent, la sediul central al DIICOT au fost audiate 37 de persoane, însă audierile nu s-au încheiat.

Miercuri, procurori DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară au efectuat 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate, trafic de influență.

Potrivit DIICOT, membrii grupărilor achiziționau prin intermediul unor societăți comerciale din România, în principal, carne și ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operațiune reală evidențiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziționarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme „fantomă” din alte state comunitare — coordonate de exponenții palierului extern, neidentificați până în prezent.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăților românești cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piața românească fără înregistrarea în documentele contabile — „la negru”.

De asemenea, exista suspiciunea că rețeaua achiziționează marfă din spațiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme „fantomă” ale rețelei și o vinde pe piața internă „la negru” la un preț apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub prețul pieței, fapt ce reprezintă concurență neloială în raport cu societățile comerciale ce derulează același tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale.

Anchetatorii mai declară că există suspiciuni de punere în circulație de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate și amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparținând soției unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată și oferită spre consum.

După declanșarea anchetei DIICOT, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne și produse din carne și au aplicat sancțiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.