Stagiul militar obligatoriu ar trebui reintrodus în România! Traian Băsescu: „NATO vine în 40-50 de zile de la o eventuală invazie”

Fostul preşedinte vrea armată obligatorie în România şi avertiează că puţini ştiu că trupele NATO vin să te apere abia după multe zile de la un eventual atac.

05 mart. 2024, 22:10
Stagiul militar obligatoriu ar trebui reintrodus în România! Traian Băsescu: „NATO vine în 40-50 de zile de la o eventuală invazie”
Anunţ de ultimă oră al ministrului apărării despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Angel Tîlvăr: "Chemarea la arme, posibilă în stare de asediu"

Stagiul militar obligatoriu ar trebui reintrodus în România, crede fostul președinte Traian Băsescu, arătând că, în cazul unei invazii, trebuie să existe o armată care să poată rezista până când se mobilizează forțele NATO.

„Reintroducerea stagiului militar obligatoriu este necesara pentru securitatea noastră. Domnul Ciolacu nu știe că ai obligația să te poță apăra câteva luni până vin forțele NATO să te ajute.

Serviciu militar voluntar pentru cei cu vârsta între 18 şi 35 de ani, bărbaţi şi femei, va fi recompensat cu stimulente de 20.000 de lei

În cazul unei invazii, trebuie să ai o armată care să îți permită să reziști 45-60 de zile până când mobilizează NATO resursele de război”, a declarat fostul președinte Traisn Băsescu, marți seară, la Digi 24.

Traian Băsescu acuză un premier de trădare: „Se vor deschide arhivele CSAT în 50 de ani, veţi vedea cine e”

Fostul președinte a menționat că acei guvernanți care au tăiat din bugetul apărării ar putea fi acuzați de trădare. Aş spune că cei care au tot tăiat din bugetul Apărării, şi eu pot să vă spun că a existat un CSAT în care am spus unui premier că e vorba de trădare, dar asta peste 50 de ani când se vor deschide arhivele CSAT, trădare a însemnat tăierea cheltuielilor militare.

„Ne retragem sau așteptăm până când suntem uciși cu toții”. Armata rusă avansează în Donețk, explorând apărarea vulnerabilă a Ucrainei
Traian Băsescu a mai spus că și Curtea Consituțională a avut un rol în a „spulbera” autoritatea președintelui de comandant al forțelor armate, după ce a stabilit că avizul CSAT este facultativ şi nu e obligatoriu ca Guvernul să ţină cont de el.

„Deci preşedintele, deşi răspunde de securitate, nu mai are pârghia prin care să spună Guvernului ‘îmi pare rău, România are nevoie de muniţie, de artilerie, pentru că nu ne producem muniţia NATO”, a conchis Traian Băsescu.

Serviciul militar nu mai e obligatoriu în România de la 1 ianuarie 2007. Ultima încorporare a recruților, pentru militarii in termen, a avut loc în luna octombrie 2006.

Iohannis: Serviciul militar obligatoriu nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, la Strasbourg, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, despre varianta stagiului militar obligatoriu, în contextul discuţiilor depsre legea privind stagiul militar voluntar, afirmând că a făcut parte din generaţia obligată să facă armată şi nu i-sa părut „un lucru grozav”, iar acum nu este fezabil.

”Nu mi s-a părut un lucru grozav. Eu sunt dintr-o generaţie care a fost obligată să facă Armata. Nu este fezabil, nu suntem în niciun fel pregătiţi pentru aşa ceva”, a declarat preşedintele la o întâlnire cu ziariştii.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a afirmat, luni seară, că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Tîlvăr afirmă că Armata română a scăzut de la 320.000 de oameni la aproximativ 80.000 şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari, un proiect în acest sens având în vedere persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani.

”E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (…) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens”, a declarat, luni seară, la Euronews România, Angel Tîlvăr.

Ministrul a explicat, însă, că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armata.

Ministrul Apărării: Serviciul militar obligatoriu este exclus. Se discută despre unul voluntar, pentru cei între 18 şi 35 de ani

Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni, pentru persoane de 18-35 de ani. ”Nu ştim cum se va întâmpla, suntem în faza în care discutăm despre asta”, a afirmat ministrul.

Discuţia referitoare la stagiul militar a fost redeschisă după ce şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesae pentru a avea o populaţie pregătită. ” Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, a declarat marţi, după întâlnirea cu conducerea MApN, că nu există niciun motiv de panică, pentru că nu se va da nicio lege, nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu şi nu vom fi luaţi cu arcanul sa mergem în armată.

”Vorbim despre un proiect de lege la care lucrează Ministerul Apărării, care vorbeşte, într-adevăr, despre un stagiu militar voluntar sau pregătire militară voluntară. Termenii, condiţiile le vom vedea cu toţii în momentul în care acest proiect de lege primeşte toate avizele instituţionale”, a spus senatoarea Nicoleta Pauliuc.

”Nu există niciun motiv de panică, pentru că nu se va da nicio lege, nu va face niciun român stagiu militar obligatoriu, nu vom fi luaţi cu arcanul sa mergem în armată”, a afirmat Pauliuc.