STARE DE ALERTĂ. De ce trebuie purtată masca chiar şi în maşina personală. Sfaturile lui Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat luni seara la Digi24 că este un lucru bun că oamenii își folosesc mașina personală pentru a se deplasa, în ciuda inconvenientului că se îngreunează traficul, însă în felul acesta evită să se infecteze cu noul coronavirus, riscul fiind mai mare în cazul mijloacelor de transport în comun supraaglomerate. 

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 09:35
STARE DE ALERTĂ. De ce trebuie purtată masca chiar şi în maşina personală. Sfaturile lui Raed Arafat

STARE DE ALERTĂ. „Faptul că oamenii au ieșit cu mașinile personale este un lucru bun, pentru că nu aglomerează transportul public în comun, în același timp, normal că asta înregunează circulația, dar de fiecare dată pentru fiecare chestie există un avantaj și un dezavantaj. Poate în această fază, cei care și-au folosit mașinile au limitat contactul cu alte persoane, au limitat posibilitatea de a fi infectați cu virusul, în cazul în care intrau în mijloacele de transport în comun aglomerate”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat: Există un curent care să convingă oamenii să refuze măsurarea temperaturii. Această măsură este una normală

Secretarul de stat în MAI atrage însă atenția că sunt situații când inclusiv în mijloacele de trasport personale se impune să fie folosită masca. În plus, e bine ca geamurile să fie lăsate un pic întredeschise, pentru ca aerul din mașină să circule și să nu se acumuleze eventuali aerosoli încărcați viral.

„Ce vreau să subliniez e că dacă iei vecinul cu tine sau dacă iei pe cineva cu care nu stai de regulă în același loc, în apartament, în casă, în mașină trebuie purtată mască. Asta întotdeauna să fie înțeles, și în mașină trebuie purtată masca, dacă persoanele din mașină nu sunt întotdeauna împreună și chiar lăsate geamurile un pic deschise pentru aerisire, este un lucru care este bine să se obișnuiască cu el lumea, dacă în mașină sunt pasageri care nu stau împreună de regulă”, a spus Raed Arafat. Un sfat perfect valabil și pentru călătoria cu taxi, a adăugat el.

Cum vor stabili poliţiștii amenda pentru cei care nu poartă mască. În ce caz ai putea fi sancționat cu 2.500 de lei 

Începând de luni, amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție este cuprinsă între 500 lei şi 2.500 lei. Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă, a explicat cum vor decide agenții limita amenzii.

Poliţistul apreciază dacă aplică minimul sau maximul sancţiunii în funcţie de comportamentul cetățenilor. „Dacă omul vine şi spune: Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară, înseamnă circumstanţe atenunate”, spune Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

Citește și: Raed Arafat, revoltat de nerespectarea măsurilor impuse de starea de alertă: „Am spus de atâtea ori că nu va mai fi ca înainte”

Diferenţa între minim şi maxim este mare, însă agenţii vor aprecia sancţiunea în funcţie de comportamentul nostru. „El ce face ca să stabilească? Se uită la contravenient: e în vârstă, nu are antecedente, a avut un comportament corect, recunoaşte fapta. Când discut cu el aceste lucruri şi analizez, de ce să-i dau omului 2.500 lei, îi dau minimul, 500 lei”, a declarat, pentru Mediafax, Dumitru Coarnă.

Dacă facem scandal, nu recunoaştem că am greşit, nu ne legitimăm – înseamnă circumstanţe agravante şi putem fi amendați cu 2.500 lei, adică maximul prevăzut de lege.

„Dacă omul vine şi spune: „Am greşit, nu mai fac, e pentru prima oară” înseamnă circumstanţe atenunate şi poliţistul poate să-mi aplice chiar avertisment. Atenţie mare, poliţistul poate să aplice şi avertisment conform OG 2/2001”, a mai explicat Coarnă.

Trebuie menţionat că în 15 zile de la comunicarea procesului verbal corespunzător se poate plăti jumătate din amendă.