Stare de alertă din cauza dronelor ruseşti. Statul Major, şedinţă de instruire cu oficialii judeţelor de la graniţa de est

Statul Major al Apărării a organizat, marţi, o şedinţă cu oficialii din judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea pentru optimizarea coordonării interinstituţionale în contextul situaţiei de la graniţă.

27 sept. 2023, 14:25
Stare de alertă din cauza dronelor ruseşti. Statul Major, şedinţă de instruire cu oficialii judeţelor de la graniţa de est

”Statul Major al Apărării a organizat marţi, 26 septembrie, în sistem videoconferinţă, o întâlnire cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţele Brăila, Constanţa, Galaţi şi Tulcea. Activitatea a urmărit optimizarea coordonării interinstituţionale în contextul situaţiei de securitate determinată de evoluţia agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”, a transmis, miercuri, Ministerul Apărării.

VIDEO Atac rusesc cu drone pe Dunăre, pe malul opus de Isaccea

Sursa citată a precizat că agenda a cuprins prezentarea situaţiei de securitate, a procesului de comunicare publică a armatei, subiecte din tematica pregătirii populaţiei, economiei şi teritoriului pentru apărare, respectiv responsabilităţile legale ce revin diferitelor instituţii din sistemul naţional de apărare.

”Şedinţa se înscrie în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 969/2007 privind organizarea, desfăşurarea şi conducerea pregătirii pentru apărare a persoanelor cu atribuţii de conducere în domeniul administraţiei publice, la nivel central şi local fiind, totodată, o continuare a dialogului susţinut de conducerea MApN cu reprezentanţii autorităţilor publice locale”, a mai transmis Ministerul Apărării.

VIDEO Baza rusă din Nagorno-Karabah, bombardată de Azerbaidjan. O maşină blindată cu lideri ai bazei militare a fost atacată

Un atac cu drone a avut loc în noaptea de luni spre marţi, pe malul ucrainean al Dunării, în zona localităţii Orlovka, unele căzând în apropierea unui bac cu români care pleca spre Isaccea. Garda de Coastă a anunţat închiderea traficului prin PTF Isaccea. Nu este primul incident de securitate în zonă, în mai multe situaţii fiind semnalată căderea unor resturi de drone în diferite localităţi.

Zelenski: Atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă, pierderile acesteia trebuie să fie tangibile

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi seară, în discursul adresat naţiunii, că Ucraina va avea acţiuni proprii împotriva Rusiei, subliniind că atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă, pierderile acesteia trebuie să fie tangibile.

El a spus că a organizat o şedinţă în care s-au discutat mai multe puncte cheie şi că a primit informaţii bune.

Apoi, Zelenski a subliniat că s-a discutat despre aprovizionarea cu obuze: „Acesta este un subiect cu care ne confruntăm zilnic. Aprovizionarea de la parteneri. Căutarea de noi oportunităţi în lume – ştim exact cum să ne asigurăm aprovizionarea. Şi creştem treptat volumul producţiei ucrainene. Aceasta este una dintre priorităţile noastre de top. Astăzi, apropo, pe lângă rapoartele de la reuniunea personalului, a avut loc o întâlnire separată cu Ministerul Industriilor Strategice. A existat, de asemenea, un raport informativ separat de informaţii privind situaţia din complexul militar-industrial rusesc. Vedem în mod clar domeniile în care presiunea asupra Rusiei trebuie să fie crescută, astfel încât capacităţile teroriste să nu crească. Sancţiunile nu sunt suficiente. Vor fi mai multe. Vor fi mai multe acţiuni proprii, ucrainene, împotriva statului terorist. Atâta timp cât agresiunea Rusiei continuă, pierderile Rusiei trebuie să fie tangibile. Şi, bineînţeles, munca noastră cu partenerii pentru a pune capăt războiului în condiţii ucrainene, pe baza formulei noastre de pace. Una complet echitabilă”, a spus el.

Liderul ucrainean a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Naţional al Austriei, aflat în vizită în Ucraina. „Am discutat în detaliu despre eforturile noastre de a determina majoritatea mondială să se alăture punerii în aplicare a formulei de pace. Şi apreciez disponibilitatea Austriei de a se alătura. Bineînţeles, am discutat şi despre cursul nostru european. Am vorbit despre punerea în aplicare de către Ucraina a şapte recomandări ale Comisiei Europene. Şi ne bazăm pe sprijinul continuu al Austriei pentru integrarea europeană a Ucrainei”.