Stare de ALERTĂ la Lugansk: Oamenii NU au voie să iasă din case

Consiliul municipal i-a îndemnat pe locuitorii din Lugansk să iasă din case doar în cazuri de urgenţă maximă şi să evite locurile unde se desfăşoară confruntări.

08 iul. 2014, 11:34
Stare de ALERTĂ la Lugansk: Oamenii NU au voie să iasă din case

Oleksandr Lukiancenko, primarul oraşului Doneţk, unde s-au retras rebelii separatişti din Slaviansk şi care este în prezent încercuit de către forţele de securitate ucrainene, a declarat marţi că a primit asigurări din partea preşedintelui Petro Poroşenko că artileria nu va trage asupra oraşului, ca în cazul altor localităţi, cum ar fi Slaviansk – bastion al insurgenţilor proruşi, informează agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

”Am fost ieri (luni) la Kiev, unde m-am întâlnit cu preşedintele (Petro Poroşenko) şi premierul (Arseni Iaţeniuk). Preşedintele mi-a promis că la Doneţk nu se vor aplica aceleaşi metode ca la Slaviansk, Kramatorsk sau Lugansk împotriva rebelilor”, a afirmat primarul oficial al Doneţkului.

Alertă: Kievul închide spaţiul aerian în estul Ucrainei

Utilizarea artileriei şi aviaţiei este inadmisibilă la Doneţk, a insistat Lukiancenko, avertizând că aceasta ar duce nu doar la victime în rândul civililor, ci şi la un dezastru ecologic. Dacă alimentarea cu energie electrică va înceta, vor fi inundate minele, iar apa ar putea ieşi la suprafaţă, a mai avertizat el.

Cu excepţia celor care au putut să plece, circa 900.000 de persoane se află în acest moment în oraşul Doneţk, a indicat primarul, într-o conferinţă de presă, subliniind că evacuarea lor este în acest moment imposibilă. El a spus că şi familia sa rămâne în oraş, în afară de nepoţi şi de nora sa.

Tiruri de artilerie s-au auzit marţi dimineaţă la Lugansk, unde s-au repliat o parte dintre rebeli în urma confruntărilor cu armata ucraineană. Fragmente dintr-un obuz au lovit un minibus, ucigând două persoane şi rănind alte patru, după cum a relatat agenţia de presă Unian. Oficialii ucraineni susţin că a fost vorba de un obuz tras de rebeli.

Consiliul municipal i-a îndemnat pe locuitorii din Lugansk să iasă din case doar în cazuri de urgenţă maximă şi să evite locurile unde se desfăşoară confruntări.

Între timp, forţele de securitate ucrainene continuă ofensiva în est. ‘De la începutul operaţiunii antiteroriste, teritoriul controlat de separatişti în estul Ucrainei s-a redus la jumătate’, a precizat marţi preşedintele Centrului analitic şi de informare de pe lângă Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare, Andrei Lâsenko.