Stare de criză în SUA, după uraganul Sandy: Americanii se ceartă pe benzină VIDEO

După inundaţii, incendii şi evacuări, americanii se confruntă acum cu o nouă criză generată de uraganul Sandy. Este vorba de lipsa benzinei. Oamenii stau la cozi câte 10 ore ca să-şi umple rezervoare şi se ceartă între ei pentru un strop de combustibil. Guvernatorul statului New Jersey a decretat raţionalizarea benzinei pentru a preveni revoltele. De asemenea, în New York localnicii îngheaţă în casele rămase fără încălzire.

RomaniaTV.net
03 nov. 2012, 09:14
Stare de criză în SUA, după uraganul Sandy: Americanii se ceartă pe benzină VIDEO

„O să murim aici. Dacă vremea se strică şi mai mult, o să îngheţăm! Avem bătrâni de 90 de ani aici! Domnule preşedinte Obama, vă rugăm să ne ascultaţi! O să murim!”, spune cu groază o femeie.

Rămaşi fără electricitate şi fără benzină pentru generatoare, ei îngheaţă în case şi cer, insistent, ajutor.

Răspunsul autorităţilor a venit prompt. Mai multe cisterne cu combustibil au sosit deja în porturile din New York şi au fost trimise în benzinării. În plus, armata a promis că va distribui produse petroliere în zonele cele mai afectate.

„Luni, când oamenii îşi vor folosi mai puţin maşinile personale şi vor lua mijloacele de transport în comun, lucrurile ar trebui să stea mai bine”, a declarat Michael Bloomberg, primar New York.

Până la îmbunătăţirea situaţiei, americanii trăiesc un adevărat coşmar. La New Jersey, benzina a fost raţionalizată, iar localnicii stau şi câte 10 ore la codă ca să facă plinul.

„Încerc să-i ajut, dar sunt foarte obosit. Ieri n-am avut timp nici să mănânc. E o nebunie! Am lucrat 15 ore fără nicio pauză, n-am avut timp nici măcar de micul dejun”, a spus un angajat de la benzinărie.

La new York, oamenii s-au luat la ceartă în câteva benzinării.

„Am ajuns în dreptul pompei, iar ei îmi spun că nu-mi pot da benzină pentru că o păstrează pentru maşinile echipelor de urgenţă. Am copii în maşina aia, soţia mea e acolo”, a adăugat un bărbat.

În faţa acestei crize, organizatorii celebrului maraton din New York au decis să anuleze evenimentul.

„Mi se pare o idee bună. Ar fi fost crud şi lipsit de sensibilitate să ţină maratonul când atât de mulţi oameni suferă”, a spus un bărbat.

Autorităţile americane spun că vor fi nevoie de 40 de miliarde de dolari pentru a înlătura efectele uraganului Sandy.