Stare de urgenţă în Chile din cauza…secetei. Autorităţile iau în considerare bombardarea norilor

În timp ce părţi ale lumii sunt acoperite de zăpadă sau inundate, în Chile seceta a pus stăpânire pe ţară. Lipsa apei a distrus hectare întregi de recolte. Fermierii s-au trezit că nu mai au apă să adape animalele. Seceta a dus şi la creşterea preţului energiei electrice. În Chile, energia este obţinută cu ajutorul hidrocentralelor, dar nivelul apei a scăzut foarte mult în lacurile de acumulare.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 08:18
Stare de urgenţă în Chile din cauza…secetei. Autorităţile iau în considerare bombardarea norilor

Situaţia este dramatică pentru fermierii din Chile. Doar 20 la sută din recoltă a putut fi culeasă, restul s-a uscat.

„O ducem foarte rău din cauza secetei. Şi vor mai veni şi alte luni secetoase, martie şi aprilie. Noi nu ştim ce o să ne facem, nu ştim nici cum va fi anul viitor”, a declarat o femeie din Chile, potrivit Reuters.

În unele zone din Chile fântânile au secat, iar animalele din micile ferme au murit de sete.

„O parte din animale au murit. Ţarcul lor este acolo, putem merge să vedeţi că e gol. Mai am un ţarc aici, unde erau capre, dar nu au supravieţuit, am adus porci. Dar nimic nu trăieşte pentru că animalele au nevoie de apă”, a explicat un fermier. „Nu putem face nimic pentru că nu e nici un pic de apă. Abia avem apă pentru noi. Înainte aveam apă, dar fântânile au secat. În zona asta nu există decât apa din fântâni şi nici aia nu mai e. Nu mai e apă pentru nimic”, a adăugat acesta.

Autorităţile chiliene iau în considerare bombardarea norilor pentru a induce ploaia, însă această acţiune ar putea începe abia în mai. În 76 de comunităţi a fost instaurată stare de urgenţă.