Stare de urgenţă în Lituania pentru migranţii de la graniţa cu Belarus

UE şi NATO afirmă că Lukaşenko se foloseşte de migranţii ca de o armă pentru a face presiuni asupra Occidentului, trimiţând oameni care fug din Orientul Mijlociu la Minsk şi apoi la graniţele Poloniei şi ale statelor baltice.

10 nov. 2021, 08:55
Stare de urgenţă în Lituania pentru migranţii de la graniţa cu Belarus

Parlamentul lituanian a aprobat propunerea guvernului de a introduce stare de urgență la granița cu Belarus începând cu miezul nopții. Starea de urgenţă va începe la miezul nopţii (22.00 GMT) şi va fi în vigoare o lună, transmite Reuters.

În caz de stare de urgenţă, poliţia de frontieră poate să facă uz de ”coerciţie mentală” şi ”violenţă fizică proporţională” pentru a împiedica pătrunderea migranţilor pe teritoriul Lituaniei. De asemenea, sunt interzise toate deplasările pe o distanţă de 5 km în interiorul graniţei cu Belarus, cu excepţia celor autorizate de paza de frontieră.

Împuşcături la graniţa dintre Polonia şi Belarus. Situaţia devine tot mai tensionată, sunt aşteptate noi confruntări între militari şi migranţi

Migranţilor le-ar putea fi confiscate telefoanele mobile, iar adunările publice ar putea fi interzise în apropierea frontierei şi în tabere.

„Starea de urgenţă este necesară pentru a utiliza măsuri extraordinare spre a înlătura ameninţarea serioasă reprezentată pentru societate de către influxul masiv de străini”, se arată în comunicatul Parlamentului lituanian.

Totodată, măsurile vor descuraja pe oricine va încerca să-i ajute pe migranţi, a declarat prim-ministrul Ingrida Simonyte în parlament. Lituania a anunţat luni că deplasează trupe la graniţa cu Belarus pentru a se pregăti pentru un posibil aflux de migranţi.

Citeşte şi Stare de urgenţă la graniţele UE. Sute de migranţi aflaţi sub controlul unor belaruşi înarmaţi sunt gata să ia cu asalt graniţa Poloniei VIDEO

Germania cere noi sancţiuni UE împotriva Belarusului

Germania susţine noi sancţiuni ale UE împotriva Belarusului, a declarat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas, acuzându-l pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de exploatarea ”fără scrupule” a migranţilor prin trimiterea acestora la graniţa cu Polonia, relatează AFP.

„Îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit de migranţi”, a declarat Maas, într-un comunicat, adăugând că UE va depune eforturi pentru ”extinderea şi consolidarea (…) sancţiunilor împotriva regimului Lukaşenko”.

”Lukaşenko trebuie să înţeleagă că planurile lui nu funcţionează”, a menţionat şeful diplomaţiei germane.

UE acuză autorităţile de la Minsk că organizează din luna iunie zboruri pentru a facilita tranzitul migranţilor dinspre Belarus către UE, aceştia regăsindu-se apoi blocaţi la graniţele cu Polonia, Lituania sau Letonia. Bruxelles-ul denunţă astfel un ”atac hibrid” condus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept răzbunare pentru sancţiunile impuse de către UE în urma reprimării opoziţiei belaruse.


loading...