Starship, cea mai mare rachetă din lume, a fost lansată, dar a explodat după câteva minute VIDEO

Compania SpaceX a reuşit joi, la a doua încercare, să lanseze pentru prima dată în spaţiu noua sa rachetă Starship, cea mai mare din lume, destinată călătoriilor pe Lună şi Marte, dar racheta a explodat la câteva minute după lansare.

20 apr. 2023, 17:24
Starship, cea mai mare rachetă din lume, a fost lansată, dar a explodat după câteva minute VIDEO

Cea mai mare şi cea mai puternică rachetă construită vreodată, Starship, a decolat din Texas, dar a explodat în câteva minute, într-un zbor de testare care, conform speranţelor constructorilor săi de la SpaceX, va fi primul pas pentru o călătorie a oamenilor spre Marte.

Elon Musk crede că Rusia va folosi armele nucleare dacă pierde Crimeea
După o lansare anulată la începutul acestei săptămâni din cauza unei probleme de presurizare, sistemul a decolat joi, la ora locală 8:33 (16:33 în România). A prins viteză, dar apoi a început să se rotească la altitudine înainte de a exploda la aproximativ patru minute după ce a părăsit solul.

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, și-a felicitat pe Twitter echipa, după lansarea de joi, și a spus că ”am învățat multe pentru următorul test”, care, potrivit acestuia, ar urma să aibă loc peste câteva luni.

Se pare că cele două secţiuni ale sistemului – propulsorul şi nava de croazieră – nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi putut cauza eşecul.

SpaceX avertizase anterior că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu.

Angajaţii de la SpaceX au aplaudat chiar şi după ce racheta a explodat, notează The Guardian.

UPDATE – Compania lui Elon Musk a lansat joi pentru prima dată vehiculul său Starship de ultimă generaţie pe noua şi puternica rachetă de propulsie Super Heavy dezvoltată de SpaceX, în cadrul unui zbor de testare extrem de aşteptat, fără echipaj, de pe coasta Golfului Texas.

Nava spaţială cu două etaje, mai înaltă decât Statuia Libertăţii, cu o înălţime de 120 m, a decolat de la portul spaţial şi instalaţia de testare Starbase a companiei, la est de Brownsville, în Texas, într-un zbor de debut planificat să dureze 90 de minute în spaţiu.

Câinele lui Elon Musk este noul director al companiei Twitter: ”Este grozav. Mult mai bun decât celălat tip!”
O transmisiune în direct de pe internet a decolării SpaceX a arătat racheta ridicându-se de pe platforma de lansare, timp în care cele 33 de motoare Raptor ale Super Heavy au început să se aprindă într-o minge de flăcări şi în nori de gaze şi vapori de apă.

Dacă totul va decurge conform planului de joi, nava spaţială va urca în spaţiu într-un zbor care va face aproape tot înconjurul Pământului, înainte de a reintra în atmosferă şi de a cădea liber în Pacific cu viteză supersonică, la aproximativ 97 km de coasta insulelor Hawaii. După ce se va separa de Starship, se aşteaptă ca propulsorul Super Heavy să execute începutul unui zbor de întoarcere controlat, înainte de a plonja în Golf.

Aşa cum a fost proiectată, racheta Starship este de aproape două ori mai puternică decât propriul Sistem de Lansare Spaţială (SLS) al NASA, care şi-a făcut debutul zborului fără echipaj pe orbită în noiembrie, trimiţând nava Orion a NASA într-o călătorie de 10 zile în jurul Lunii şi înapoi.