Statele G20 vor creşte resursele FMI cu 400-500 miliarde dolari

Statele G20 vor conveni, săptămâna viitoare, creşterea resurselor financiare ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu 400-500 miliarde de dolari, mai puţin faţă de suma de 600 miliarde de dolari solicitată anterior de instituţia de la Washington, au declarat pentru Reuters surse oficiale.

RomaniaTV.net
13 apr. 2012, 12:24
Statele G20 vor creşte resursele FMI cu 400-500 miliarde dolari

FMI va obţine astfel mai multă forţă financiară pentru a contribui la soluţionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, care a împins deja Grecia, Portugalia şi Irlanda în acorduri cu instituţia.

Miniştrii Finanţelor din cele mai mari 20 de economii ale lumii se vor înâlni săptămâna viitoare la Washington pentru a discuta solicitarea FMI de majorare a resurselor financiare, după ce zona euro a consolidat propriile mecanisme de siguranţă.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat joi că încheierea unui acord ar putea dura ceva timp, semnal că întâlnirea de săptămâna viitoare ar putea trece fără o înţelegere fermă.

Lagarde a mai afirmat însă că FMI ar putea avea nevoie de mai puţini bani decât estima acum câteva luni, deoarece riscurile economice şi financiare s-au atenuat.

Potrivit surselor oficiale G20, vârful necesarului de refinanţare al guvernelor din zona euro, atins în primul trimestru al acestui na, a fost deja satisfăcut de operaţiunile de refinanţare pe trei ani derulate de Banca Centrală Europeană în decembrie şi februarie, prin care instituţia a injectat în pieţe un total de 1.000 miliarde euro, astfel că FMI are acum nevoie de mai puţini bani.

FMI are în prezent la dispoziţie aproximativ 380 miliarde de dolari.