Statele UE, ajutate cu peste 500 de miliarde de euro în criza COVID-19. Acord fără precedent în cadrul Eurogrup

Miniştrii de Economie şi Finanţe din zona euro au ajuns, joi seară, la o înţelegere privind pachetul de măsuri economice care vor mobiliza peste 500 de miliarde de euro în împrumuturi pentru a sprijini statele, firmele şi angajaţii afectaţi de impactul pandemiei de Covid-19, după ce Olanda a fost de acord să destindă condiţiile de accesare a fondului de ajutorare, cunoscut ca Mecanismul European de Stabilitate (MES).

10 apr. 2020, 06:47
Statele UE, ajutate cu peste 500 de miliarde de euro în criza COVID-19. Acord fără precedent în cadrul Eurogrup

Măsurile luate noaptea trecută erau „de neimaginat” în urmă cu doar câteva zile, a recunoscut preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno, care a precizat că vor fi făcute eforturi pentru ca ele să fie disponibile în două săptămâni.

Miniştrii au convenit asupra unei linii de credit a MES de 240 miliarde de euro pentru a oferi lichidităţi statelor, mobilizarea a 200 miliarde de euro în investiţii din partea Băncii Europene de Investiţii, pentru împrumuturi în cazul întreprinderilor mici şi medii, şi un fond de 100 de miliarde de euro garantat de ţările membre pentru fond de şomaj şi păstrarea locurilor de muncă.

Citeşte şi Opt vase de croazieră cutreieră mările lumii, în plină pandemie. Mii de oamenii sfidează COVID-19 şi se distrează împreună

În acord nu au fost cuprinse euro-obligaţiunile, cerute de ţările din sudul Europei.

Eurogrupul a reuşit să ajungă la această înţelegere după ce miercuri a fost suspendată reuniunea, după 16 ore de negocieri fără consens.

Surse diplomatice şi oficiali au declarat că neînţelegerile dintre Italia şi Olanda referitoare la condiţiile care trebuie ataşate creditelor din zona euro destinate guvernelor care se luptă cu pandemia blochează progresele aprobării unor fonduri de 500 de miliarde de euro.


loading...
Partenerii noștri