Statele UE ar trebui să testeze apa din canalizări pentru depistarea COVID-19. „Este crucial”

Comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, le-a cerut statele membre UE să testeze şi să monitorizeze apa reziduală din canalizări în următoarele şase luni pentru depistarea urmelor de coronavirus.

03 mai 2021, 15:28
Statele UE ar trebui să testeze apa din canalizări pentru depistarea COVID-19. „Este crucial”

Statele UE ar trebui să testeze apa din canalizări pentru depistarea COVID-19, după cum propune comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius, relatează publicaţia Politico, citată de Digi24.

„Este crucial ca țările UE să stabilească sisteme de monitorizare a apei uzate cât mai repede cu putință pentru a ne asigura că datele relevante sunt obținute și folosite de autoritățile sanitare”, a spus Sinkevicius într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag.

Citeşte şi: Fără restricţii pentru călătorii vaccinaţi care vin în UE. Propunerea Comisiei Europene

Statele UE ar trebui să testeze apa din canalizări pentru depistarea COVID-19. Ţara care pune deja în practică măsura

Testarea apei reziduale este deja o măsură pentru combaterea pandemiei COVID în mai multe oraşe şi ţări din Europa.

Potrivit sursei citate, agenția pentru Sănătate din Irlanda folosește deja un program de urmărire a apei reziduale pentru a depista circulația virusului în diferite regiune. În riviera franceză, o analiză recentă a apei reziduale a arătat că prevalența virusului a scăzut în regiune.

„Monitorizarea apei uzate trebuie să fie integrată sistematic în strategiile naționale de testare pentru a detecta mai ușor circulația virusului. Ea poate fi un instrument adițional pentru a urmări evoluția pandemiei”, a adăugat comisarul pentru mediu.

Comisarul a mai recomandat ca eșantioanele să fie analizate de două ori pe lună în marile metropole europene pentru a vedea cum evoluează pandemia și care este prevalența virusului în diferite regiuni.

Citeşte şi: Viena va fi primul oraş din UE care va vaccina femeile însărcinate împotriva COVID-19