Statele UE obligate să primească români şi bulgari pe piaţa muncii

Toate statele UE trebuie să permită accesul bulgarilor şi românilor pe piaţa forţei de muncă până la sfârşitul lui 2011, înaintea termenul-limită din 2013, se arată în rezoluţia adoptată marţi de Parlamentului European.

RomaniaTV.net
25 oct. 2011, 14:08
Statele UE obligate să primească români şi bulgari pe piaţa muncii

În rezoluţia elaborată de Traian Ungureanu se arată că nu s-au înregistrat efecte negative în acele state membre care au permis accesul pe piaţa muncii a forţei de muncă din ţările care au aderat în 2004 şi 2007.

„Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că muncitorii din estul Europei nu au generat şomaj şi nu au pus presiune pe sistemele de protecţie socială. Dimpotrivă, influxul a adus creştere economică în ţările de destinaţie, evaluat la 1% din PIB”, a precizat Raportorul PE, în cadrul dezbaterii de luni.

Deputaţii europeni cer statelor membre să-şi revizuiască regulile privind perioadele de tranziţie înaintea deschiderii accesului pe piaţa muncii şi solicită ţărilor care încă impun restricţii cetăţenilor bulgari şi români să le elimine până la sfârşitul lui 2011, înainte de termenul-limită final din 2013 prevăzut în tratatul de aderare la UE.

Pe termen lung, aceste restricţii pot avea un impact negativ asupra valorilor şi drepturilor fundamentale prevăzute în tratatele UE, cum ar fi libera circulaţie, non-discriminarea, solidaritatea şi egalitatea în drepturi, consideră deputaţii europeni.

De asemenea, deputaţii europeni deplâng propunerile legislative recente din unele state membre care încearcă să impună din nou restricţii faţă de alte state membre şi cer Comisiei Europene să investigheze dacă asemenea politici încalcă legislaţia europeană.

Sursa citată precizează că, la nevoie, Comisia ar putea să-şi exercite dreptul de a iniţia procedurile legate de încălcarea legislaţiei împotriva statelor membre care nu respectă această legislaţie.

Rezoluţia mai notează că procedurile în vigoare pentru recunoaşterea calificărilor profesionale reprezintă un alt mare obstacol în calea mobilităţii forţei de muncă, cerând Comisiei Europene să reformeze regulile UE în acest domeniu.

Secretarul de stat Valentin Mocanu declara, la sfârşitul lunii septembrie, că 11 din 26 de state membre, printre care Austria, Belgia, Franţa, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda sau Spania, aplică restricţii pentru cetăţenii români.

Bulgaria ceruse din nou săptămâna trecută ridicarea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor în Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie şi Malta.