Statele Unite avertizează Rusia şi China că ar putea exista „consecinţe” în cazul Snowden

Secretarul de Stat american, John Kery, ameninţă Rusia şi China că ar putea exista "consecinţe" din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul consultant NSA Edward Snowden, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
24 iun. 2013, 11:57
Statele Unite avertizează Rusia şi China că ar putea exista „consecinţe” în cazul Snowden

„Edward Snowden este un trădător şi trebuie adus în faţa justiţiei”, a declarat Kerry, citat de AFP.

Avionul care urma să îl transporte pe Snowden de la Moscova în Cuba a decolat în urmă cu scurt timp, dar nimeni nu l-a observat la bord pe fostul consultant al NSA.

Statele Unite au exprimat dezamăgirea că autorităţile din Hong Kong nu l-au arestat pe fostul consultant NSA Edward Snowden. „Demersurile pentru extrădarea domnului Snowden din Hong Kong au fost făcute înainte ca acesta să părăsească acest teritoriu”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei.

Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kong-ul duminică dimineaţă, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova. Snowden, în vârstă de 29 de ani, fugise în Hong Kong în mai, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare. Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.

Potrivit site-ului WikiLeaks, Snowden solicită azil politic în Ecuador.