Statele Unite şi UE au adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei

Statele Unite au extins miercuri sancţiunile împotriva Rusiei pentru rolul său în criza din Ucraina, vizând în special compania petrolieră Rosneft, transmite AFP.

RomaniaTV.net
17 iul. 2014, 06:40
Statele Unite şi UE au adoptat noi sancţiuni împotriva Rusiei

Grupul petrolier, cu o influenţă tot mai extinsă de când are la conducere un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, Igor Secin, va avea blocate eventualele bunuri din Statele Unite. La rândul lor, firmele americane nu mai sunt autorizate să efectueze tranzacţii cu gigantul rus.

Noul val de sancţiuni anunţate miercuri vizează, de asemenea, banca gigantului rus din industria gazelor naturale Gazprom, Gazprombank, precum şi autorităţile separatiste de la Doneţk şi Lugansk care intenţionează să se rupă de Ucraina.

Administraţia Obama înţelege în acest fel să răspundă „tentativelor repetate ale Rusiei de a destabiliza estul Ucrainei” şi „ocupării” Peninsulei Crimeea, a menţionat Trezoreria americană într-un comunicat.

UE a suspendat operaţiunile BEI şi BERD în Rusia

La rândul lor, liderii europeni au înăsprit miercuri seară sancţiunile împotriva Rusiei, însă fără să meargă până la sancţiuni economice de anvergură, a făcut cunoscut o sursă diplomatică.

Cu prilejul unui summit desfăşurat la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre ale UE au decis să suspende programele derulate în Rusia de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit sursei amintite.

Putin: Sancţiunile vor dăuna poporului american

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că noile sancţiuni americane împotriva ţării sale vor afecta profund relaţia cu Moscova şi vor dăuna intereselor americane. „Fără îndoială, această afacere (sancţiunile) va duce relaţiile ruso-americane într-un impas şi le vor afecta profund”, a declarat Vladimir Putin aflat în vizită la Brasilia. „Sunt convins că vor dăuna pe termen lung statului şi poporului american”, a menţionat el în cursul unei conferinţe de presă.

Vladimir Putin, aflat într-un turneu de şase zile în America Latină, a menţionat că Moscova are nevoie de timp înainte de a răspunde sancţiunilor americane. „Trebuie analizat conţinutul acestor sancţiuni, examinat totul în detaliu, fără grabă, liniştit”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Totodată, el a afirmat că întreprinderile americane din domeniul energetic vor fi printre primele victime ale noilor sancţiuni americane. „Provoacă pierderi celor mai mari companii energetice ale lor şi totul pentru ce?”, s-a întrebat preşedintele rus, citat de RIA Novosti.

„Este păcat că partenerii noştri urmează acest drum. Noi însă nu am închis uşa negocierilor pentru a ieşi din această situaţie”, a subliniat el. Preşedintele Putin a ţinut să menţioneze că Rusia are „un interes vital” pentru încheierea rapidă a conflictului dintre forţele guvernamentale de la Kiev şi separatişti.