Staţiile de metrou vor fi renovate după demolarea chioşcurilor cu ajutorul studenţilor de la Arhitectură

Metrorex a anunţat că a încheiat un parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” pentru proiectarea renovării stațiilor de metrou, după demolarea chioşcurilor amplasate ilegal în subteran.

22 apr. 2021, 10:18
Staţiile de metrou vor fi renovate după demolarea chioşcurilor cu ajutorul studenţilor de la Arhitectură

Staţiile de metrou vor fi renovate după demolarea chioşcurilor cu ajutorul studenţilor de la Arhitectură. Directorul Metrorex s-a întâlnit miercuri cu conducerea Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București pentru a încheiat un parteneriat în vederea amenajării staţiilor de metrou din Bucureşti.

„Metrorex informează ca, pe 21.04.2021, la sediul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” a avut loc o întâlnire între directorul general al Metrorex, domnul Ștefan Paraschiv, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” București, domnul prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu și domnul președinte al Senatului, prof. dr. arh. Cristian Drughean.

Participanții la întâlnire au discutat despre elaborarea unui parteneriat între instituții pentru explorarea de idei și concepte în vederea amenajării stațiilor de metrou din București, cu accent pe acelea în care au fost dezafectate spațiile comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului.

După finalizarea acestei faze exploratorii și semnarea unui parteneriat între Metrorex și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” București va fi lansat un prim proiect în cadrul Facultății Arhitectură de Interior pe această temă.

Astfel, studenții, sub coordonarea cadrelor universitare, vor contribui la eforturile de a reda stațiilor de metrou un suflu nou și un concept de amenajare adaptat transportului modern de călători”, se arată într-un comunicat al Metrorex.

Demolarea spațiilor de la metrou a avut loc  sâmbătă seara la stația de metrou, la stația Piața Unirii.  De altfel, sindicaliştii de la metrou reclamă încălcarea legii. Aceştia i-au transmis un mesaj de mulţumire lui Ludovic Orban, mai ales pentru atitudinea avută faţă de miniştrii USR PLUS.

„Cătălin Drulă şi directorul general Metrorex, Ştefan Paraschiv vor să demonstreze în fiecare zi că pot încalca legea şi pot duce cât mai jos instituţiile statului Român”, au scris, sâmbătă seară, pe Facebook, reprezentanţii Sindicatului Liber din Metrou, alături de un video care arată cum operaţiunea de dezafectare a spaţiilor comerciale continuă la Piaţa Unirii.

Sindicaliştii reclamă faptul că demolarea spaţiilor comerciale „a distrus deodatā câteva mii de familii de români care câştigau o bucată de pâine în amârâtele alea de pravălioare de la metrou”.

Peste 60 de spații comerciale care funcționau ilegal la metrou au fost desființate sâmbăta trecută.

Firma Sindomet Servcom SRL, controlată integral de către Sindicatul Liber Metrou al salariaților companiei de stat Metrorex, a cerut în instanță suspendarea dispozițiilor din 6 aprilie ale primarului sectorului 2 al Capitalei, Radu Mihaiu (USR), de desființare a 9 spații comerciale din stațiile de metrou Ștefan cel Mare (6 construcții) și Pipera (2 construcții, plus o cabină foto), dispoziții duse deja la îndeplinire.

Potrivit Codului de procedură civilă, printr-o astfel de acțiune în instanță se cere să fie aprobată o „procedură specială, urgentă, cu un scop limitat, acela de conservare a unor dovezi necesare față de care există riscul ca acestea să dispară, să se modifice sau să fie greu de administrat în viitor”.

Actele executive ale edilului sectorului 2 atacate de Sindomet Servcom, obținute de Profit.ro, citează ca temei legal inclusiv dispoziția din urmă cu aproape 21 de ani (iulie 2000) a primarului general de atunci al Capitalei, Traian Băsescu, care a împuternicit primarii de sector „să organizeze, de urgență, prin grija serviciilor de specialitate, acțiunea de dezafectare și degajare a construcțiilor provizorii neautorizate amplasate pe domeniul public al Municipiului București”, dispoziție în urma căreia a fost declanșată demolarea chioșcurilor de pe străzile din Capitală.

Citește și: Sindicatul Metrorex a cerut în instanţă suspendarea dispoziţiilor de desfiinţare a spaţiilor comerciale de la metrou