Statistică INS: Topul judeţelor cu cele mai mari și cu cele mai mici pensii din România. Cea mai mare pensie medie netă – 2.124 lei

Institutul Național de Statistică a publicat topul judeţelor cu cele mai mari, respectiv cele mai mici pensii din România. Astfel, pe primul loc se situează Hunedoara, cu o pensie medie netă de 2.124 lei, ultimul loc fiind ocupat de Botoşani, cu 1.273 lei.

11 apr. 2022, 13:16
Statistică INS: Topul judeţelor cu cele mai mari și cu cele mai mici pensii din România. Cea mai mare pensie medie netă – 2.124 lei

Cele mai mari şi cele mai mici pensii din România sunt în judeţele Hunedoara şi Bucureşti, respectiv Giurgiu şi Botoşani.

Topul județelor după pensia medie netă

Capitala și județul Hunedoara sunt singurele zone din țară în care pensia medie a depăşit 400 de euro în 2021. Aceste două regiuni concentrează, însă, şi cel mai mare număr de pensionari din ţară, circa 13%.

Cele mai mici pensii, în 2021, s-au înregistrat în Botoșani, Giurgiu și Vrancea – sub 1300 de lei (circa 260 de euro), potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

cele mai mari şi cele mai mici pensii

Topul județelor după ponderea numărului de pensionari

De menţionat că situația acestui grafic este una foarte fluidă, întrucât topul ar putea arăta altfel în anii care vin, în funcție de gradul de îmbătrânire al populației.

cele mai mari şi cele mai mici pensii

Cele mai tinere și cele mai bătrâne județe din țară

Cel mai ”tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, vârsta medie apropiindu-se aici de 47 de ani, potrivit HotNews.ro. În ultimii 18 ani, situația s-a deteriorat dramatic, odată cu exodul tinerilor în afara ţării. Astfel, doar două județe mai au media de vârstă sub 40 de ani (Iași și Ilfov).

Cele mai ”bătrâne” județe: Teleorman (vârsta medie e de 46,8 ani), Valcea (46,1 ani), Brăila (45 ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) Caras-Severin (44 ani).

Citeste si O nouă categorie de salariaţi se poate pensiona mai repede. Măsura intră în vigoare din 10 aprilie. Anunţul Casei Naţionale de Pensii

Cele mai „tinere” județe: Iași, Ilfov, Suceava și Bistrița Năsăud, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 40 de ani.

Ca urmare a îmbătrânirii populaţiei, autoritățile locale gestionează cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor. În județele foarte îmbătrânite cum e Teleormanul, nu pot fi majorate taxele aplicate populației (majoritar pensionare), autoritîţile locale văzându-se nevoite să taxeze suplimentar puținele afaceri care au mai rezistat în zonă.

Zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, ”întinerindu-și” astfel populația. Un fenomen similar are loc și în zonele mai sărace, dar acolo explicaţia este faptul că natalitatea este ridicată.

cele mai mari şi cele mai mici pensii

Citeste si Ce conţine pachetul de măsuri „Sprijin pentru România: Valoare mai mare pentru tichetele de masă de la 1 iunie, vouchere de 50 de euro pentru familiile nevoiaşe, amânarea ratelor la credite