„Statu la vase în Lunea Paştelui”, obicei secular unic în ţară

Tinerii dintr-o comună din Munții Sebeșului care s-au căsătorit în perioada de la Paștele precedent până la începutul Postului Mare au fost, luni, cinstiți cu daruri de către rude și prieteni în cadrul obiceiului "Statu la vase", o tradiție seculară, întreruptă după 1989 și reluată în 2008.

02 mai 2016, 13:31
„Statu la vase în Lunea Paştelui”, obicei secular unic în ţară

„Statu la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei, unic în țară, care reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.

Anul acesta au fost sărbătorite în curtea bisericii din centrul comunei cinci cupluri care și-au legat destinele în ultimul an, număr mai mic decât în 2015, când au fost șapte perechi, și mult mai puține decât în 2014, când au fost 14 familii nou-întemeiate.

Tinerii s-au îmbrăcat în costumul popular specific zonei, având în plus la brâu o panglică albastră, care simbolizează infinitul și, în consecință, trăinicia cuplului proaspăt căsătorit.

Fiecare pereche a avut în fața sa o masă împodobită cu patru rânduri de fețe de masă țesute la război și, neapărat, o vază cu flori, care simbolizează trecerea prin cele mai importante momente ale ciclului vieții, de la naștere și până la moarte. Pe colțurile mesei a fost așezat câte un colac sau un cozonac rotund, ritualic, iar în mijloc a fost pus un cozonac mai mare, împletit, pe care mirii l-au dat apoi nașului.

După ce preoții din comună i-au binecuvântat pe tinerii căsătoriți, a început alaiul celor care le-au oferit diverse daruri, în special vase, întotdeauna în număr de două. Tinerii au primit și câte un ciubăr, care are funcția ritualică de a-i uni pe cei doi, la finalul obiceiului acesta fiind folosit pentru transportul cadourilor primite de la membrii comunității și purtat de proaspăta familie până acasă, pe jos.

Organizatorii au pregătit pentru participanți și un spectacol folcloric, susținut de diverși soliști din zonă, Ansamblul Folcloric al Județului Alba și Formația de fluierași din Șugag.

La „Statu la vase în Lunea Paștelui” au asistat câteva sute de persoane, printre care și mulți turiști străini.

Întrerupt după 1989, obiceiul a fost reluat în 2008 cu ajutorul specialiștilor de la Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

Atestată documentar în 1575, Șugag este o localitate înființată de păstorii mărgineni. Așezată între Munții Șureanu și Cindrelului, comuna Șugag numără șapte sate, întinse pe o suprafață de 240 de kilometri pătrați, și în jur de 3.000 de locuitori.

Citeşte şi Traditii şi obiceiuri în Săptămâna Luminată