Statueta Oscar câştigată de regizorul filmului Casablanca, scoasă la licitaţie FOTO

Statueta Oscar câştigată de Michael Curtiz, regizorul filmului "Casablanca", este scoasă la licitaţie online în această săptămână şi ar putea fi vândută pentru 3 milioane de dolari, au anunţat reprezentanţii casei Nate D. Sanders.

RomaniaTV.net
26 iun. 2012, 16:29

Statueta Oscar primită în 1943 de regizorul de origine maghiară Michael Curtiz, care a murit în 1961, a fost scoasă online la licitaţia care se va încheia pe 28 iunie. Licitaţia online, deschisă săptămâna trecută, a trecut deja de suma de 369.000 de dolari, luni, depăşind cu mult preţul de rezervă.

Lungmetrajul „Casablanca”, cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman în distribuţie, a devenit cu timpul o peliculă clasică şi este considerat unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste din cinematografia americană. În 2007, pelicula a ocupat locul al treilea în clasamentul celor mai bune filme produse în ultimii 100 de ani, potrivit unui top alcătuit de American Film Institute.

Oscarul primit de Michael Curtiz pentru regia filmului „Casablanca” a fost deja vândut de casa Christie’s, în 2003, pentru suma de 231.500 de dolari, magicianului american David Copperfield. Casa de licitaţii Nate D. Sanders a refuzat să dea publicităţii numele posesorului actual al statuetei.

Statuetele Oscar au fost scoase de puţine ori la vânzare, în principal pentru că există un acord încheiat în 1950 de câştigătorii preţioaselor trofee şi Academia de film americană, care stipulează faptul că premiile pot fi vândute doar academiei, pentru suma nominală de 1 dolar, şi interzice vânzarea lor unor persoane private.

Cu toate acestea, câteva statuete Oscar câştigate înainte de anul 1950 au ajuns pe piaţa licitaţiilor de artă în ultimii ani. În decembrie 2011, casa Nate D. Sanders a vândut statueta câştigată de Orson Welles pentru scenariul filmului „Citizen Kane” pentru 861.000 de dolari, iar în 1999, Oscarul acordat producătorilor filmului „Pe aripile vântului” a fost cumpărat de Michael Jackson pentru suma record de 1,54 milioane de dolari.

Filmul „Casablanca” (1942), a cărui acţiune este plasată în Maroc, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în momentul intrării Statelor Unite în război, a câştigat trei premii Oscar, inclusiv la categoria cel mai bun lungmetraj al anului.