Statuia cu Vladimir Putin dezbrăcat, în care stă pe toaletă, a fost scoasă la licitație în Cehia

O statuie care îl înfățișează pe Vladimir Putin gol, stând pe vasul toaletei aurii, care a făcut senzație în 2021, a fost scoasă la licitație.

17 nov. 2022, 21:26

Vladimir Putin apare în timp ce stă pe toaletă, ținând precum un sceptru o perie de WC, iar în cealaltă mână un sul de hârtie. Statuia a fost acum scoasă la licitație în Praga, Cehia.

Statuia a fost plimbată în aprilie 2021 de un grup de persoane pe străzile din Praga, iar apoi au instalat-o în fața Ambasadei Federației Ruse, în semn de protest față de condamnarea lui Aleksei Navalnîi. După invadarea Ucrainei din luna februarie a acestui an, monumentul a devenit loc de pelerinaj pentru curioși și turiști, amuzându-i pe aceștia, mai ales din cauza locului în care a fost amplasat.

Ulterior, sculptura cu Vladimir Putin a devenit un ansamblu veritabil, fiind adăugat și Aleksandr Lukașenco, înfățișat sub forma unui bebeluș, care stă în poala președintelui rus, în timp ce își face nevoile.

Citește și: Alexei Navalnîi, cel mai mare contestatar al lui Putin, a fost trimis din nou în izolare

Statuia lui Vladimir Putin se vinde cu minim 10.000 de euro

Pe 17 noiembre, Asociația Kaputin care s-a ocupat de creația statuilor a anunțat că este ultima zi în care publicul mai are acces să le admire pe stradă.  Începând de la această dată, ele vor fi introduse într-o licitație, care se va finaliza în ziua de 20 decembrie 2022. Licitația va fi organizată pe contul de Twitter al asociației din Cehia, sub forma unei postări, cei interesați putând să publice ofertele direct în comentarii. Prețul de pornire este de 10.000 de euro, banii obținuți urmând să fie donați Ucrainei, pentru achiziționarea unei drone de către armată.

Astfel de revolte au avut loc și la New York și Londra

Vara aceasta, americanii au fost surprinși de o statuie de culoare roșie, în miniatură, cu Vladimir Putin, călare pe un tanc, amplasată în Central Park, din New York. Statuia a fost instalată într-un loc de joacă, unde copii i-au aruncat nisip în cap și au stropit-o cu apă.

Pe 12 noiembrie miniatura lui Putin a apărut și la Londra, tot într-un loc de joacă. Artistul francez James Colomina este cel care a plimbat opera de artă, cus scopul de a atrage atenția asupra războiului din Ucraina, Bărbatul este discret și nu oferă informații sau interviuri, invocând că nu vrea să distragă atenția de la creațiile sale.

Citește și: Volodimir Zelenski: „Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe cu Ucraina”