Statuia lui Iisus din Harghita, construcția record din Europa care domină „în secret” dealurile din România. Concurează cu celebra construcție de la Rio de Janeiro. A costat 200.000 de euro

Statuia lui Iisus din Harghita, construită în 2011, pe dealul Gordon, este considerată cea mai înaltă operă de artă din Europa, care-l reprezintă pe Mântuitor.

28 iun. 2021, 11:43

Statuia lui Iisus din Harghita

a fost ridicată în 2011, pe dealul Gordon, aflat între Odorheiu-Secuiesc și Praid și este cea mai înaltă operă de artă din Europa de Est care-l reprezintă pe Mântuitor.  Construcția a fost denumită „Inima lui Iisus”, e făcută din fier galvanizat și oțel inoxidabil, iar la cei 22 de metri înălțime este o operă de artă unicat care concurează cu celebra statuie de la Rio a Mântuitorului.

La doar 5 ore de condus cu mașina din Capitală până în zona dealului Gordon din Harghita, se află construcția pe care o putem numi o „a opta minune a Lumii” pentru România. Impunătoarea statuie a Mântuitorului se află pe drumul dinspre Odorheiu Secuiesc către Târgu Mureș, la intrarea în comuna Bisericani, de unde traseul mai continuă 5 kilometri pe o porțiune anevoioasă.

Statuia Inima lui Iisus care domină dealul Gordon din Harghita este opera artistului Zavaczky Walter, iar costurile pentru ridicarea acestei opere de artă au fost de 200.000 de euro.

Imaginea mantiei lui Iisus formată din cele 4 rânduri de tablă cu brațele deschise ce par a cuprinde întregul ținut într-o imaginară binecuvântare, amintește de statuia lui „Cristos Mântuitorul“(Cristo Redentor), din capitala Braziliană.

Conform primarului comunei Lupeni, Albert Mátyás,  fondurile pentru construirea monumentului au provenit de la Fundaţia Protemp, dar și de la contribuțiile din partea patronului fabricii de brânzeturi Gordon din județul Harghita și de la donațiile strânse de primăria comunei.

„Costurile privind statuia Inima lui Iisus se ridică la suma de 200.000 de euro, suportate de Fundaţia Protemp şi de societăţile comerciale din zonă. Consiliul Local a participat la finanţarea lucrării cu suma de 100 de milioane de lei vechi”, a precizat Albert Mátyás, conform România Liberă.

Statuia lui Iisus din Harghita, o experiență unică: „Va aminti de statuia uriaşă a lui Iisus din Rio de Janeiro”

La începutul anului 2011, primarul comunei Lupeni, anunța spre suprinderea locuitorilor construirea unui masiv monument care va oferi vizitatorilor șansa de a admira panorama de la Odorhei până la Sovata.

„Statuia, înaltă de 22 de metri, va aminti de statuia uriaşă a lui Iisus din Rio de Janeiro şi va fi amplasată pe muntele Gordon, la o înălţime de 946 de metri, la poalele căruia se află satul Bisericani. În interiorul ei va exista o scară pe care vizitatorii vor putea urca până în vârful statuii, pentru a admira panorama, de la Odorhei până la Sovata”, declara la vremea aceea primarul comunei Lupeni, Albert Mátyás.

Cea mai înaltă statuie a lui Iisus din Europa de Est, ridicată în Harghita, a fost inaugurată la data de 21 august 2011, în ultima zi a Primului Congres Mondial al Igienei, a Calităţii şi Controlului Laptelui, numit „Galacticus”, organizat în cadrul celei de a II-a Intâlniri Mondiale de Dezvoltare Durabilă.

După spusele celor care au vizitat impresionantul monument, Inima lui Iisus, care își întinde brațele ocrotitor asupra dealurilor din Harghita, experiența este una extrem de specială. Curioșii trebuie să urce mai întâi pe o scară în spirală, care se află în interiorul construcției și care urcă până în zona capului impunătoarei statui a Mântuitorului.