Statuia lui Theodore Roosevelt de la New York se demontează. De ce adepţii culturii anihilării o consideră degradantă

Au început operaţiunile pentru înlăturarea statuii fostului preşedinte american Theodore Roosevelt, în apropiere de Central Park din York. Aflată de 80 de ani la intrarea în Muzeul american de Istorie Naturală, sculptura care-l înfăţişează pe preşedinte pe cal, flancat de un afro-american şi un ameridian, este considerată acum degradantă.

03 dec. 2021, 15:59
Statuia lui Theodore Roosevelt de la New York se demontează. De ce adepţii culturii anihilării o consideră degradantă

Statuia lui Theodore Roosevelt, care a fost preşedinte al Statelor Unite în perioada 1901 – 1909, a fost încastrată într-o schelă impunătoare, chiar pe amplasamentul din faţa Muzeului american de Istorie Naturală din New York. De altfel, conducerea instituţiei a anunţat încă din iunie 2020 că monumentul din bronz va fi retras şi că lucrările „vor dura luni”, fără să ofere o dată definitivă pentru îndepărtare, scrie publicaţia Le Figaro, citată de News.ro.

Decizia privind înlăturarea statuii fostului preşedinte american Theodore Roosevelt a fost luată la scurt timp după moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de poliţia din Minneapolis, care a provocat o undă de şoc în Statele Unite cu privire la rasism.

La acel moment, au mai fost vizate statuie unor personalităţi marcante din istoria Statelor Unite, precum foştii preşedinţi Andrew Jackson şi Thomas Jefferson.

Citeşte şi: Nicolae Bănicioiu reacţionează după ce DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă: „Denunţurile sunt mincinoase!”

De altfel, în septembrie, statuia generalului confederat Robert Lee, simbol al trecutului sclavagist al ţării, a fost demontată în Virginia.

În timp de unii consideră aceste acţiuni ca fiind legitime, istoricii sunt îngrijoraţi cu privire la „cancel culture” (cultura anihilării).

În consecinţă, statuia lui Roosevelt va fi găzduită în viitoarea bibliotecă preşedinţială „Theodore Roosevelt”, în Dakota de Nord, , în virtutea unui împrumut pe termen lung. Muzeul înfiinţat în onoarea fostului preşedinte american ar urma să se deschidă în 2026. Reprezentanţii acestei instituţii de cultură au promis să recontextualizeze obiectul considerat „problematic”, consultându-se cu reprezentanţi nativi amerindieni şi afro-americani.

Recent, oraşul New York a anunţat că o statuie a lui Jefferson, părintele fondator al SUA, va fi retrasă din sala de Consiliu a aleşilor, pentru că el a deţinut sclavi pe plantaţiile sale din Virginia.

Alături de George Washington şi Abraham Lincoln, Thomas Jefferson şi Theodore Roosevelt constituie cei patru preşedinţi ale căror chipuri sunt sculptate în roca celebrului Munte Rushmore, din Dakota de Sud, arată sursa citată.

Citeşte şi: Nicuşor Dan ar vrea ca preţul gigacaloriei să fie aproape dublu în Bucureşti. „Creşterea e rezonabilă. Până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi”