Statul american Illinois a dat în judecată S&P pentru alimentarea crizei financiare

Procurorul general al statului american Illinois a dat în judecată agenţia de rating Standard & Poor's (S&P), pe care o acuză că a alimentat criza ipotecară şi financiară din SUA prin atribuirea de calificative exagerate instrumentelor financiare garantate ipotecar, transmite Reuters.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 19:22
Statul american Illinois a dat în judecată S&P pentru alimentarea crizei financiare

S&P, în încercarea de a-şi creşte cota de piaţă, a comis o fraudă şi şi-a compromis independenţa prin acordarea de ratinguri incorecte, în foarte multe cazuri maxim „AAA”, pentru a intra în graţiile băncilor de pe Wall Street ce emiteau aceste instrumente financiare.

„Agenţia fabrica sute de milioane de dolari pe an prin atribuirea de calificative. Fără să fie susţinute de agenţiile de rating, aceste instrumente financiare nu ar fi fost cumpărate de mulţi investitori”, a afirmat procurorul general al Illinois, Lisa Madigan.

Procesul deschis de statul Illinois acuză S&P şi grupul McGraw-Hill, din care face parte compania, că au încălcat legi referitoare la fraudă şi practici înşelătoare. Autorităţile vor să recupereze profiturile obţinute de S&P prin acordarea de ratinguri prea ridicate, la care se adaugă amenzi de câte 50.000 de dolari pentru fiecare lege încălcată.

Un purtător de cuvânt al S&P a declarat că procesul nu are nicio valoare, iar agenţia se va apăra „viguros”.

S&P şi rivalii Moody’s şi Fitch au fost criticaţi puternic de investitori şi autorităţile de reglementare pentru atribuirea de ratinguri ridicate unor instrumente financiare care ulterior au cauzat pierderi mari.