Statul Islamic a cucerit oraşul Ramadi

Orașul Ramadi a căzut în mâinile grupării Statul Islamic (SI) pentru că un comandant al armatei irakiene a dat ordin oamenilor săi să se retragă de acolo, a acuzat miercuri un general de brigadă britanic, citat de AFP.

RomaniaTV.net
18 iun. 2015, 04:02
Statul Islamic a cucerit oraşul Ramadi

„Cu alte cuvinte, dacă ar fi ales să rămână, ar fi fost acolo și astăzi”, a declarat jurnaliștilor la Bagdad Christopher Ghika, participant la coaliția internațională împotriva jihadiștilor.

Ramadi, capitala regiunii Al Anbar — cea mai mare provincie din Irak—, controlată aproape integral de SI, a căzut la 17 mai. De atunci, forțele irakiene sprijinite de coaliție și de milițiile șiite caută să preia din nou controlul asupra localității.

„Ramadi nu este o victorie pentru SI”, a ținut el să menționeze, ajungând să desemneze vinovatul după părerea sa, „comandantul operațiunilor din Al Anbar”.

Generalul Mohammed Khalaf al-Fahdawi, care acționa ca interimar în locul comandantul rănit în momentul în care Ramadi a căzut, a refuzat să reacționeze la aceste acuzații, afirmând că nu este autorizat să se exprime pe această temă.

De la pierderea orașului Ramadi, acuzațiile sunt numeroase pentru a desemna un vinovat.

După lansarea ofensivei în Irak în urmă cu un an, jihadiștii au cucerit aproape o treime din țară, fără ca loviturile coaliției să ajungă să îi oprească.