Statul Islamic a folosit gaz muştar în atentate teroriste, în Irak

Gazul muștar a fost folosit în luna august în Irak, în timpul unui atac în două orașe din apropiere de Erbil, capitala Kurdistanului, au declarat luni surse apropiate Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

RomaniaTV.net
15 feb. 2016, 18:43
Statul Islamic a folosit gaz muştar în atentate teroriste, în Irak

‘Rezultatele testelor au confirmat utilizarea gazului muștar’, au afirmat sursele, sub rezerva anonimatului.
Potrivit guvernului regiunii autonome Kurdistanul irakian, Statul Islamic a lansat cincizeci de obuze de mortieră asupra orașelor Gweyr și Makhmur, la sud-vest de Erbil. Circa patruzeci dintre aceste explozii ar fi degajat o pulbere albă și un lichid negru, a afirmat atunci Ministerul Afacerilor Peshmerga.

Treizeci și cinci de luptători au inhalat un gaz toxic și unii dintre ei au fost transferați în afara țării pentru a primi îngrijiri medicale, a spus el. Guvernul acestei regiuni autonome a afirmat în luna octombrie că testele de sânge efectuate în cazul acestor luptători au confirmat prezența unor ‘urme de gaz muștar”.

Citeşte şi Director CIA: Gruparea Statul Islamic a utilizat arme chimice

OIAC a refuzat să confirme informația. ‘La solicitarea guvernului irakian, directorul general a trimis o echipă de experți pentru a ajuta Irakul în investigația privind posibila utilizare de arme chimice pe teritoriul sau”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației, Malik Ellahi.

Echipa și-a încheiat misiunea și a transmis rezultatele investigației sale guvernului irakian, care va publica rezultatele oficiale ale anchetei, a adăugat el.