Statul Islamic avansează tot mai mult către interiorul Libiei, în zone cu petrol

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), deja prezentă pe coastele Libiei, a început să avanseze către interiorul teritoriului acestei țări, cu obiectivul de a ajunge la puțurile de petrol, a anunțat luni ministrul apărării francez, Jean-Yves Le Drian.

RomaniaTV.net
14 dec. 2015, 10:32
Statul Islamic avansează tot mai mult către interiorul Libiei, în zone cu petrol

Jihadiștii sunt prezenți la Syrte, pe o porțiune de 250 de kilometri liniari de coastă, dar încep să penetreze spre interior și să obțină acces la puțurile și rezervele de petrol’, a declarat Le Drian, pentru postul RTL.

Jihadiștii au între 2.000 și 3.000 de combatanți în Libia, dintre care 1.500 la Syrte, orașul natal al fostului dictator Muammar Gaddafi, situat la 450 de kilometri est de Tripoli.

Printre acești luptători se află libieni care au luptat în Siria și au revenit în țara de origine, dar și tunisieni, sudanezi și yemeniți, conform estimărilor ONU, potrivit Agerpres.

Membri ai SI se îndreaptă în prezent spre Ajdabiya, la 350 km de Syrte, într-o zonă unde se concentrează majoritatea terminalelor de petrol și gaze din Libia.

‘Trebuie ca actualele conflicte intralibiene să înceteze, altfel învingătorul militar va fi Daesh (acronimul în arabă pentru Statul Islamic)’, a continuat ministrul apărării francez.

El a exclus scenariul unei operațiuni militare externe contra grupării SI în Libia de tipul celei desfășurate în Siria și a estimat că ‘nu există o altă soluție decât cea politică între diferitele clanuri și facțiuni aflate în dispută în Libia’.