Statul Islamic distruge ruinele asiriene de la Nimrud, o „bijuterie arheologică” din nordul Irakului

Statul Islamic a distrus ruinele asiriene de la Nimrud, o "bijuterie arheologică" din nordul Irakului.

06 mart. 2015, 08:40
Statul Islamic distruge ruinele asiriene de la Nimrud, o „bijuterie arheologică” din nordul Irakului

Gruparea Statul Islamic (SI) a început joi să distrugă cu buldozerul orașul Nimrud, bijuterie arheologică din nordul Irakului, la o săptămână după ce jihadiștii au filmat distrugerea unor inestimabile sculpturi preislamice la Mosul, transmite AFP, potrivit Agerpres.

SI ‘a luat cu asalt orașul istoric Nimrud și a început să îl distrugă cu buldozerul’, a anunțat Ministerul Turismului și al Antichităților pe pagina sa oficială de Facebook.

Nimrud, oraș fondat în secolul al XIII-lea î.e.n., este situat pe malurile Tigrului, la circa 30 de kilometri de Mosul, marele oraș din nordul Irakului controlat din luna iunie de SI.

Citeşte şi S-a aflat cine este CĂLĂUL „Jihadi John”: Îl cheamă MOHAMED EMWAZI şi este din Londra GALERIE FOTO VIDEO

SI a difuzat joia trecută un videoclip în care un grup de jihadiști spărgea sculpturi preislamice din muzeul din Mosul, organizația jihadistă considerând că statuile și mormintele ‘favorizează cultul idolilor’ și, ca atare, merită să fie distruse. După distrugerile din muzeul de la Mosul, jihadiștii le-ar fi spus paznicilor că următoarea lor țintă este Nimrod.

‘Este una dintre cele mai importante capitale asiriene, unde se află bazoreliefuri și tauri înaripați…Ar fi un adevărat dezastru’, a declarat atunci pentru AFP Abdelamir Hamdani, arheolog irakian de la Universitatea Stony Brook din New York. Distrugerea comorilor de la Mosul a fost condamnată de comunitatea internațională, directorul general al UNESCO, Irina Bokova, solicitând Curții Penale Internaționale să se ocupe de acest caz.