Statul român trebuie să sprijine comunitățile românești din Ucraina. Paul Stănescu: „Avem o datorie sfântă”

Paul Stănescu, secretar general al PSD, a vorbit la Cernăuți, cu ocazia comemorării lui Dimitrie Onciul, despre importanța susținerii comunităților românești din Ucraina.

20 mart. 2023, 08:36
Statul român trebuie să sprijine comunitățile românești din Ucraina. Paul Stănescu: „Avem o datorie sfântă”

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat, cu ocazia comemorării lui Dimitrie Onciul, faptul că statul român are „o datorie sfântă” de a-și proteja comunitățile din Ucraina, mai ales în contextul războiului care este acum în plină desfășurare.

Citește și: Virgil Popescu, despre rutele de transport de gaze la care este conectată România: „Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat să fim dependenți de șantajul rusesc”

„La sfârşitul acestei săptămâni am fost în Ucraina, la Cernăuţi şi apoi în comuna Straja pentru comemorarea lui Dimitrie Onciul, cel care a fost un mare istoric român, Preşedinte al Academiei Române şi un apărător al identităţii şi al neamului românesc. Sâmbătă, alături de comunitatea românească din Ucraina, am asistat la slujba de pomenire din Cimitirul Central din Cernăuţi. Împreună cu Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, senatorul Ioan Stan, prof. Juravle Mihai, primarul din Straja, şi alţi distinşi invitaţi am fost bucuroşi că am putut, în ciuda condiţiilor dificile, să-i cinstim memoria marelui român, aşa cum cere tradiţia noastră creştină”, a spus Stănescu, potrivit paginii de Facebook a PSD.

Paul Stănescu: „Sunt monumente ale românismului”

Paul Stănescu a explicat că este obligața statului român de a fi alături de românii care trăiesc în Ucraina, relatează Agerpres.

„Astăzi , după Sfânta Liturghie şi a doua slujbă de pomenire pentru Dimitrie Onciul, săvârşită de către PS Damaschin Dorneanul, arhiereu vicar, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, al Europei Occidentale şi Meridionale, am fost onorat să adresez câteva cuvinte despre o datorie sfântă pe care o avem. Locurile de odihnă ale înaintaşilor noştri sunt monumente ale românismului, parte din identitatea noastră şi trebuie protejate şi reabilitate. Mai mult, ţinând cont de război şi de vremurile dificile prin care trec comunităţile româneşti din Ucraina, avem obligaţia să fim tot timpul aproape de ele, iar statul român trebuie să le sprijine mai mult ca oricând”, a adăugat Paul Stănescu.

Citește și: Rareș Bogdan îl ironizează pe Bogdan Aurescu, direct de la reședința lui Trump din Florida. Postarea a fost ștearsă rapid de pe Facebook