Statul şterge datoriile companiilor sale cu ştiinţa FMI

Termoelectrica, CFR şi Compania Naţională a Huilei, companii ce urmează a fi scoase la vânzare, vor beneficia de ştergeri de datorii din partea statului. Datoriile nu vor fi şterse pur şi simplu, ci statul va cumpăra de la societăţile respective anumite bunuri, iar sumele respective vor fi folosite la plata datoriilor.

RomaniaTV.net
18 ian. 2012, 08:29
Statul şterge datoriile companiilor sale cu ştiinţa FMI

Pentru că regulile Comisiei Europene nu permit însă eliminarea efectivă a acestor sume, statul a trebuit să găsească metode indirecte de ştergere a datoriilor, informează România TV.

Astfel, Guvernul a decis să cumpere activele firmelor în cauză, iar sumele urmează sa fie folosite de respectivele companii pentru plata datoriilor către buget. Practic banii se plimbă dintr-un cont în altul până ajung înapoi în vistieria statului. Active înseamnă orice bun care poate fi vândut, asta după ce a fost evaluat de către un expert independent.

Spre exemplu, în cazul CFR , ministerul Transporturilor cumpără pe hârtie, în numele statului, locomotive, vagoane sau chiar instalaţii întregi de cale ferată pentru aproximativ 1 miliard de euro. În ceea ce priveşte Termoelectrica, bunurile pe care statul le cumpără de faţadă sunt de aproximativ 500 de milioane de euro.

O altă companie aflată pe lista beneficiarilor de favoruri din partea statului este Compania Naţională a Huilei. Dar pentru că aceasta nu prea are active valoroase, sumele sunt mai mici, respectiv de aproximativ 69 de milioane de euro. Intenţia de a scăpa în acest fel de unele datorii ale companiilor de stat a fost prevăzută şi în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.